3Dsimo meziročně vyrostlo díky oživení desítky let starých digitronů

16. 2. 2022 – 8:45 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

3Dsimo meziročně vyrostlo díky oživení desítky let starých digitronů
zdroj: Foto: Forbes

Stará technologie táhne. Český výrobce 3D per 3Dsimo má novou vlajkovou loď v podobě digitronové stavebnice, která tvořila téměř polovinu loňského obratu.

Český startup 3Dsimo se proslavil nabídkou vlastních 3D per a dalších tvořivých nástrojů, ale vyrábí také úspěšnou stavebnici Boffin, které se jen v České republice prodalo na 250 tisíc kusů. V loňském roce zařadilo 3Dsimo do nabídky dva nové produkty, které se staly tahounem růstu celé firmy.

Na jedné straně je navazující edukativní elektronická stavebnici Boffin Magnetic, která tvořila 19 % loňského obratu. Na straně druhé je novinka Noyce Joyce, takzvaná funkční designová digitronová stavebnice, která se stala novou vlajkovou lodí startupu, když tvořila 46 % celkového ročního obratu.

Za úspěchem stavebnice Noyce Joyce stojí zejména Nixie hodiny využívající znakové výbojky neboli digitrony, které byly předchůdcem moderních displejů a od začátku 80. let minulého století už se nevyrábějí.

3Dsimo je získává převážně ze starých vojenských a průmyslových skladů z bývalých sovětských republik, což z nich dělá limitované zboží a zároveň řadí 3Dsimo mezi největší prodejce originálních digitronů na světě.

Loňský obrat i díky oživení této dávné technologie dosahoval 28 milionů korun a meziročně tak povyrostl o 40 %. Zájem o produkty 3Dsimo přišel z více než 100 zemí světa, ale ve společnosti se v loňském roce více zaměřili na domácí trh.

„Jsme česká firma, která vyrábí velkou většinu komponentů v pražské Libni, kde také probíhá veškerá kompletace a distribuce. I proto jsme se chtěli více zaměřit na Česko a české zákazníky, což se nám povedlo nad naše očekávání. Jen objednávky z ČR na našem eshopu vyrostly o neuvěřitelných 950 % a tvořily 20 % celkového obratu, ještě v minulém roce šlo přitom o necelá 3 %,“ pochvaluje si David Paškevič, zakladatel a CEO 3Dsimo.

A jaké jsou plány do budoucna? Zaměřit se na Německo a další přilehlé státy skýtající velký potenciál, přičemž bude snaha o dosažení ročního obratu mezi 40 a 50 miliony korun. K tomu by mohlo dopomoct rozšíření řady Noyce Joyce třeba o digitronová rádia, na něž 3Dsimo hodlá zakoupit 60 tisíc digitronů. Rovněž se chystá nová generace open-source 3D pera pod názvem Kit 3.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články