Pouze 17 % Čechů někdy prodalo svůj starý telefon. Swappie slaví 1 rok na trhu a chce to změnit

30. 8. 2022 – 11:00 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Pouze 17 % Čechů někdy prodalo svůj starý telefon. Swappie slaví 1 rok na trhu a chce to změnit
zdroj: Swappie

Češi si své staré věci rádi nechávají, ačkoliv je už nepoužívají – a to platí také o mobilech. Ukazuje to nový průzkum společnosti Swappie, finského startupu, který vykupuje, repasuje a prodává iPhony.

U příležitosti prvního výročí Swappie na českém trhu ho vypracovala společnost Kantar[1] a jeho účelem bylo zjistit, jaké překážky brání Čechům v prodeji jejich použitých telefonů. Průzkum tak ukázal zajímavé zjištění: zhruba 1 ze 3 lidí (34 % respondentů) nemá zájem o prodej své staré elektroniky. Více než polovina Čechů (64 %) si svůj telefon pro jistotu nechává, ačkoliv více než čtvrtina z nich potvrzuje, že toto zařízení od té doby ještě nikdy nevyužili. Swappie chce tento trend změnit a učinit prodej telefonů dostupnější.

Swappie působí v České republice od srpna 2021 a během jednoho roku se stal dominantním prodejcem repasovaných iPhonů na trhu. Leaderem je i na většině zastoupených evropských trzích, díky čemuž se mu podařilo prodat už 1 milion repasovaných telefonů a podle Financial Times se stal nejrychleji rostoucím evropským startupem roku 2022. V Evropě se tak snaží utvářet změny na trhu s chytrými telefony a poskytovat spotřebitelům kvalitní a udržitelnou alternativu s cílem učinit jejich nákup dostupnější. Z nejnovějších dat navíc vyplývá, že trh s použitými a repasovanými chytrými telefony poroste v letech 2022 až 2027 každý rok o 10,23 % a růst očekává také na českém trhu.

„Naším cílem je, aby se prodej i nákup repasovaných smartphonů stal v Česku běžnou záležitostí, tak jako je tomu třeba na trhu s ojetými automobily. Nákup i  prodej repasovaných telefonů získává stále větší prostor a má tak potenciál stát se první spotřebitelskou volbou. Pozorujeme totiž trend zvyšujícího se důrazu na udržitelná nákupní rozhodnutí a chceme tento přístup díky nabídce kvalitních a cenově dostupných telefonů dále podporovat,” přibližuje plány společnosti Janne Korpela, Head of Region.

Ačkoliv například pravidelný úklid šatníku většina z nás bere jako samozřejmost, pokud se jedná o třídění elektroniky, máme před sebou pořád dlouhou cestu. To potvrzuje i fakt, že svůj chytrý telefon někdy prodalo jen 17 % Čechů – i přesto, že svůj starý telefon nepoužívají. Například 27 % respondentů by svůj telefon neprodalo, ani kdyby už nefungoval tak, jak má. Češi své staré telefony obvykle neprodávají, protože si často neuvědomují, jaké výhody, a to nejen finanční, může prodej telefonu přinášet. Překážkou bývá také místo prodeje – pouze 13 % by uskutečnilo prodej přes internetový obchod. Pozitivněji respondenti reagovali na prodej v kamenných prodejnách (20 %), což ukazuje, že Češi ještě nejsou tak tak digitálně zběhlí, jak se možná zdá. Nejvíce otevřeni jsou poté prodeji z ruky do ruky – telefon by tak 39 % respondentů klidně nabídlo někomu z rodiny či přátel.

„Ukazuje se, že prodej telefonu je rozhodnutí, které je ovlivněno emocemi, a tak není jednoduché postoj spotřebitelů měnit. Je proto nutné šířit povědomí a přibližovat jim cesty k tomu, aby si nejen uvolnili místo v šuplíku, ale také udělali něco dobrého pro naši planetu. Prodej telefonu totiž dává zařízení druhý život – a pokud to není možné, umožňuje alespoň recyklaci materiálů a zabraňuje jejich plýtvání při výrobě nových kusů,” komentuje Janne Korpela, Head of Region. Právě repasování snižuje zátěž na životní prostředí, přičemž 85-95 % ekologické zátěže smartphonů vznikne během jejich výroby, přepravy a prvního roku používání. V roce 2020 dosáhly emise CO2 125 megatun, což odpovídá spotřebě elektřiny téměř 23 milionů domů za 1 rok.

Swappie poskytuje bezpečný a dostupný způsob prodeje telefonů – jednoduchá služba zahrnuje odhad ceny, dopravu i balení zdarma a garantuje odeslání peněz přímo na účet do 1–4 pracovních dnů po obdržení zásilky k repasování. Prodej zařízení tak umožňuje záchranu užitečných materiálů, ze kterých jsou telefony vyrobeny, i opětovné použití těch, které jsou třeba k výrobě nových. „U českých zákazníků, kteří nakupují u Swappie, jednoznačně převažuje obliba dostupnějších modelů, nejoblíbenější jsou konkrétně iPhone SE2020, iPhone 8 a iPhone XR. V poslední době ale dochází také k nárůstu prodeje nejnovějších modelů,” doplňuje Janne Korpela.

Zdroje:
Tisková zpráva, Swappie

Nejnovější články