Investoři svěřili miliardy do repasovaných iPhonů od Swappie

15. 2. 2022 – 16:02 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Investoři svěřili miliardy do repasovaných iPhonů od Swappie
zdroj: Swappie

Toužíte po novém telefonu, ale zároveň smýšlíte ekologicky? Stejný přístup razí finský startup Swappie, jehož repasované iPhony přitahují miliardové investice.

Finský startup Swappie postavil své podnikání na cirkulární ekonomice, kterou aplikuje na mobilní telefony značky Apple. Jinými slovy místo toho, aby si zákazníci neustále kupovali nové mobilní telefony a nemuseli se zároveň obávat kvality bazarových zařízení, mohou sáhnout po repasovaných iPhonech se zárukou.

Swappie telefony vykupuje, ve svých fabrikách je následně testuje a opravuje, načež je vrací do oběhu ve stejném stavu, jako by zrovna sjely z výrobní linky Applu. Toto ekologické smýšlení na trhu s mobilními telefony přitahuje zájem investorů, kteří ve třetím investičním kole přišli s miliardovými injekcemi.

Startup již ve druhém kole v roce 2020 inkasoval od investorů v přepočtu 860 milionů korun, což mu pomohlo rozrůst se z tehdejších osmi zemí do současných patnácti včetně České republiky. V plánu je ale podmanit si celou Evropu a stát se jejím leaderem, s čímž pomůže Series C s 2,64 miliardami korun od akciové společnosti Verdane a stávajících investorů z Lifeline Ventures, Inventure, Reaktor Ventures a TESI.

„Swappie touto investicí pokračuje v posilování vedoucí pozice na evropském trhu s repasovanými iPhony. Naší hlavní prioritou je urychlit růst na evropských trzích, kde aktuálně působíme, s výhledem na další expanzi v následujících letech, což umožní uspokojit narůstající poptávku,“ říká spoluzakladatel a CEO Swappie Sami Marttinen. V plánu je rovněž rozšířit současných 1 200 zaměstnanců na 2 200.

Společnost dosud prodala přes 1 milion repasovaných telefonů, na které navíc poskytuje 12měsíční záruku. Swappie se repasováním telefonů snaží prodloužit jejich životnost a tím ulehčit planetě. Odhaduje se totiž, že jenom letos bude vyrobeno na 1,4 miliardy telefonů, které vygenerují až 146 milionů tun emisí CO2, z nichž 83 % vznikne jejich výrobou, přepravou a prvním rokem užívání. Prodloužením doby užívání telefonů z jednoho na dva roky lze ušetřit více než 2 miliony emisí.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články