Do Česka vstupuje finský startup Swappie poskytující špičkově repasované iPhony

25. 8. 2021 – 8:47 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Do Česka vstupuje finský startup Swappie poskytující špičkově repasované iPhony
zdroj: Profimedia

Dosluhující iPhone nemusí hned do koše. Swappie ho od vás vykoupí, opraví a pošle novému zájemci s čerstvou zárukou.

Na začátku byla špatná zkušenost Samiho Marttinena, který se stal obětí internetového podvodu – zakoupil si použitý mobilní telefon, který ale nefungoval. A tak se rozhodl jednat. S kamarádem Jirim Heinonenem si v Helsinkách otevřeli opravnu Swappie splňující nejvyšší standardy a používající nejnovější technologie s cílem poskytnout zákazníkům vysoce kvalitní, cenově dostupný a ekologičtější způsob, jak upgradovovat své telefony, a to bezpečnou cestou.

Pustili se do repasování použitých iPhonů, přičemž jejich tým dokáže opravit telefon na úrovni motherboardu, tedy mnohem precizněji, než by to dokázal samotný výrobce. Mobily od Swappie jsou často dokonce odolnější a robustnější než originální zařízení a zvládnou tak například pád z větší výšky.

Jelikož se repasovaný telefon opravdu důkladně testuje a opravují se i ty nejmenší problémy, dostáváte ho s 12měsíční zárukou, která pokrývá víc než záruka od Applu na nové telefony. Swappie mobily nejenom prodává, ale samozřejmě i vykupuje, čímž podporuje takzvanou cirkulární ekonomiku a řadí se podle časopisu The Next Web k devíti nejlepším evropským startupům, které pracují na zelenější budoucnosti. 

„Nákupem repasovaných iPhonů se prodlužuje životnost produktu, nevzniká tolik nebezpečných chemikálií a ušetří se i cenné zdroje. Nová studie společnosti Ericsson navíc ukazuje, že energie použitá k výrobě nového smartphonu je srovnatelná s tím, kolik energie spotřebuje chytrý telefon po dobu 10 let,“ říká Sami Marttinen.

V současnosti je na světě větší počet mobilů než lidí. Výroba smartphonů má přitom přímé dopady na životní prostředí. Podle dat společnosti Apple je při výrobě jediného iPhone 11 emitováno více než 56 kg CO2. Pouhé 1 % chytrých telefonů je pak správně recyklováno. Společnost Swappie si klade ambiciózní cíl vytvořit z cirkulární ekonomiky trend a naučit zákazníky dělat dlouhodobě udržitelná rozhodnutí při svých nákupech.

Swappie si v Evropě dělá čím díl větší jméno. Česká republika se přidává k patnácti dalším evropským zemím, kde finský startup poskytuje své služby. Najdete ho například v sousedním Slovensku a Německu, či v Dánsku.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články