Swappie prodal svůj miliontý repasovaný telefon. Startup si pochvaluje expanzi do Česka

4. 5. 2022 – 16:47 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Swappie prodal svůj miliontý repasovaný telefon. Startup si pochvaluje expanzi do Česka
zdroj: Swappie

Ve druhé půli loňského roku do Česka zavítal finský startup Swappie zaměřující se na vracení použitých telefonů zpátky do oběhu. Spolu s dalšími expanzemi se mu podařilo prodat milion iPhonů a být vyhlášen jako nejrychleji rostoucí startup v Evropě.

Finský startup Swappie od svého založení v roce 2016 raketově roste, a to díky ekologické myšlence založené na cirkulární ekonomice v prodeji telefonů. Technologická společnost nabádá spotřebitele k nákupu použitých, ale odborně zrepasovaných telefonů místo toho, aby neustále sahali po novém a novém zařízení.

Elektronika je totiž nejrychleji rostoucím zdrojem odpadu na světě a telefony patří ke zboží s nejnižší životností. Vracením nechtěných iPhonů do oběhu skrze Swappie se po všech možných stránkách šetří planeta, ať už je řeč o snižování uhlíkové stopy či míry vyprodukovaného odpadu.

Žebříček Financial Times označil Swappie za nejrychleji rostoucí startup v Evropě. „Z úspěchu máme velkou radost a vážíme si toho, že se stále více zákazníků přiklání k nákupu repasovaného telefonu. Věříme, že se nám bude dále dařit budovat důvěru v naše produkty a činit tak z nákupu repasovaného telefonu běžnou záležitost,” říká Michaela Mackovičová, country manager Swappie pro Českou republiku a Slovensko.

O rychlosti růstu startupu svědčí i několik čísel. Společnost v roce 2019 zaznamenala roční tržby ve výši 756 milionů korun, ale o rok později to bylo již 2,4 miliardy a investoři do ní dosud zainvestovali přes 3,6 miliardy korun. Od svého založení se startup rozšířil již do 15 zemí včetně České republiky, kde – a nejen tam – se stal lídrem v oboru. Tyto expanze Swappie umožnily prodat již 1 milion iPhonů.

„V Česku působíme jen několik měsíců, ale i přesto jsme se setkali s velmi pozitivním přístupem spotřebitelů a země se stala jedním z největších překvapení celé expanze,” uzavírá Michaela Mackovičová.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články