i&i Biotech investuje 34 milionů do startupu Sampling Human vyvíjejícího unikátní diagnózu nemocí

19. 4. 2022 – 15:55 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

i&i Biotech investuje 34 milionů do startupu Sampling Human vyvíjejícího unikátní diagnózu nemocí
zdroj: Sampling Human

Startup Sampling Human odhaluje závažná onemocnění s pomocí geneticky upravených mikroorganismů. Na další vývoj technologie přispívá fond i&i Biotech 34 miliony korun.

Česko-americký startup Sampling Human vznikl za účelem vytvoření nové metody včasné detekce závažných onemocnění. Společnost přišla s unikátním řešením – pomocí syntetické biologie geneticky přeměňuje mikroorganismy, jako jsou například kvasinky a činí z nich „živou informační technologii“. Takové kvasinky jsou schopné ve vzorku krve detekovat a analyzovat například nádorové buňky.

Oproti běžné a nákladné metodě průtokové cytometrie nabízí nová metoda nazvaná Diagnostics On Target snazší detekci a analýzu komplexních buněčných charakteristik v klinické praxi. Technologie dokáže klasifikovat jednotky vzácných buněk v prostředí milionu dalších, čímž je mnohonásobně rychlejší, levnější a přesnější.

„Společnost Sampling Human jsme založili proto, abychom vylepšili zdravotní diagnostiku. Víme, že jednotlivé buňky vykazují neuvěřitelně bohatý soubor vlastností, které mohou předpovědět zdravotní stav pacienta, ale problémem je, že je často nelze nalézt a následně dešifrovat. Naše technologická platforma to dokáže, díky čemuž analýzu jednotlivých buněk zpřístupňuje a usnadňuje její využití zdravotníky anebo výzkumnými pracovníky,“ říká Daniel Georgiev, spoluzakladatel a ředitel společnosti Sampling Human.

Startup Sampling Human splňuje kritéria fondu i&i Biotech spadajícího pod i&i Prague, který se startupem spolupracuje již od roku 2019 a aktuální investice je tak jen dalším logickým krokem na společné cestě. Fond investicí ve výši 34 milionů korun podpoří výzkumné aktivity startupu, jeho růst a přípravy na další investiční kolo.

Pro fond i&i Biotech představuje Sampling Human příklad startupu s globální obchodní vizí a špičkovou technologií, která má potenciál způsobit revoluci ve svém oboru. Pro fond jde letos přitom již o třetí investici. 22,6 milionu korun putovalo do americko-rakouského startupu Celeris Therapeutics zabývajícího se vývojem nových léčiv v oblasti onkologie a neurologie, dalších 45,2 miliony pak putovaly do americké společnosti Dracen Pharmaceuticals zabývající se léčbou rakoviny.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články