Nový fond hodlá investovat miliardu korun do akademických startupů spojených s biotechnologiemi

27. 9. 2021 – 15:54 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Nový fond hodlá investovat miliardu korun do akademických startupů spojených s biotechnologiemi
zdroj: Profimedia

Fond i&i Biotech Fund vyčlenil 1,1 miliardy korun pro 20 nejnadějnějších startupů a spin-offů, jejichž biotechnologie pomůže dostat na trh.

Biotechnologický inkubátor i&i Prague vznikl v roce 2017 za účelem podpory společností zajímající se o vývoj léčiv, lékařských přístrojů a jiných biotechnologií. Dosud podpořil 15 takzvaných spin-off společností z pěti zemí, přičemž v deseti z nich má vyloženě majetkový podíl.

Tento inkubátor se nyní spojil s Evropským investičním fondem, čímž vznikl nový fond i&i Biotech Fund, který skrze investice přivede nadějné projekty k životu. A začne se již letos s některými z 15 společností, které má i&i Prague již ve svém portfoliu.

Cílem je zafinancovat technologie a objevy, které si již prošly testováním, a jsou tedy ověřené. Fond jim pomůže s dalším krokem, kterým může být například uvedením nápadu do praxe.

„Fond by měl přispět k tomu, aby transfer běžel efektivně, aby se ze zárodků nových produktů, nápadů a vynálezů nakonec staly technologie, které budou pomáhat lidem. Měl by se stát pomocnou rukou pro všechny nadějné projekty, které pomůžou zlepšit péči o pacienty a vyřešit některé závažné choroby,“ říká ředitel i&i Bio a spoluzakladatel i&i Prague Jaromír Zahrádka pro StartupJobs Newsroom.

i&i Biotech Fund do začátku disponuje 1,1 miliardou korun, kterou rozdělí mezi zhruba 20 projektů, kde každému poskytne na další rozvoj 50, u těch slibnějších i 100 milionů korun. O další investice se v budoucnu postarají noví soukromí investoři. Jedním z nich bude například Univerzita Karlova.

„Věříme, že k fondu budou přistupovat i další společnosti, které zde uvidí potenciál nápadů, které na českých univerzitách vznikají. Vidíme v tom možný zdroj rychlejšího transferu technologií, nalezení finančního zdroje, který je jasný, transparentní, zřetelný. Spolupráce institucí budou pomáhat, aby nápady a znalosti, které zde vznikají, co nejdříve sloužily společnosti,“ komentuje možnosti nového fondu rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. 

Výběr finálních projektů, které se dočkají podpory od i&i Biotech Fund, nebude nic snadného. Naštěstí mají jeho zakladatelé k ruce odborný tým. „V týmu i&i Prague jsou lidé, kteří přicházejí ze zahraničních stáží, nebo jsou to bývalí vědci, kteří jsou schopni dohlédnout až do vědeckých publikací a zjistit, jak unikátní konkrétní výzkum je a kam se může posunout,“ popisuje Zahrádka pro StartupJobs Newsroom.

Jedním z projektů, který budou posuzovat, bude spin-off CasInvent Pharma z Masarykovy univerzity, který vyvíjí nové sloučeniny, jež by mohly posloužit jako léčiva leukémií, lymfomů a nádorů. Další zajímavý projekt pochází z Univerzity Karlovy.

„Z Univerzity Karlovy tady máme třeba projekt LAM-X, který se zaměřuje na vývoj velmi chytrých nanomateriálů, které se samy čistí na běžném světle. Opět je to projekt, který jsme pomáhali stavět a uvidíme, jestli se dostaneme do fáze, kdy ho budeme schopni investovat také z fondu,“ zakončuje Zahrádka. 

Zdroje:

Nejnovější články