Investoři věří v léčbu inkontinence. Poslali desítky milionů korun healthtech startupu Tesla Medical

3. 9. 2021 – 16:35 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Investoři věří v léčbu inkontinence. Poslali desítky milionů korun healthtech startupu Tesla Medical
zdroj: Profimedia

Česká vědecko-technologická firma Tesla Medical pracuje na neuromodulaci mozku, s jejíž pomocí hodlá léčit problémy s močovým měchýřem. Dobré výsledky přilákaly zájem investorů Soulmates Ventures a Purple Ventures, kteří do projektu zainvestovali desítky milionů korun.

Technologická společnost Tesla Medical již od roku 2014 pracuje na neurohackingu či neuromodulaci mozku. Snaží se o vznik neinvazivní léčby chronických onemocnění, mezi které patří v dnešní době poměrně častá onemocnění jako inkontinence a hyperaktivní močový měchýř.

„Na jaře jsme dokončili třetí klinickou studii naší metody, která potvrdila předešlé výborné výsledky, ať už jde o účinnost či bezpečnost neuromodulace mozku,“ uvádí zakladatel a CEO Tesla Medical Lukáš Doskočil. Dalším krokem bylo hledání investora, který by pomohl nejen s dalším rozvojem projektu, ale i s případným vstupem na americký akciový trh.

„S investory se zaměříme na optimalizaci stávajícího byznys modelu tak, aby odpovídal požadavkům trhu. Naším cílem je dostat léčebnou metodu co nejefektivněji k pacientům. Hyperaktivním močovým měchýřem totiž trpí přes 16 % obyvatel. To je více než 1,6 milionu pacientů v ČR. Brzy nás čeká rovněž publikace v odborných časopisech,” dodává Doskočil.

Investoři se nakonec našli. K již stávajícím investorům Venture Capital Partners a Xenocles se nyní přidávají Soulmates Ventures a Purple Ventures, kteří projekt podpořili desítkami milionů korun. Celková investice do projektu od jeho spuštění překonala hranici sta milionů korun a hodnota startupu je nyní za jednou miliardou korun.

„O správnosti investice nás přesvědčily klinické zkoušky s excelentními výsledky, vyřešené patenty, podrobné analýzy trhu i konkurence a srovnání s invazivními metodami a medikamenty,“ vysvětluje Hynek Sochor, zakladatel a předseda představenstva skupiny Soulmates Ventures, jež je zeleným akcelerátorem a venture kapitálovou společností soustředící se na udržitelné, zelené a technologické inovace.

Oba investoři vyjádřili svou neskrývanou víru v léčebnou metodu, kterou se zabývají v Tesla Medical. „Řešení Tesla Medical přináší naději pro chronicky nemocné pacienty. V rozvíjení moderních léčebných přístupů vidím velký přínos pro celý zdravotní systém a jsem rád, že se mohu na takové investici podílet,” říká Matouš Polák, člen investičního boardu Soulmates Ventures.

„Věříme v zásadní posun léčby inkontinence v podání Tesla Medical. V následujících měsících budeme bedlivě sledovat rozvoj aktivit a očekáváme, že se námi vložená investice do Tesla Medical v následujících 7 letech více než zdesetinásobí,“ uvádí Jan Staněk z Purple Ventures.

S novou investicí v zádech má Tesla Medical velké plány a globální ambice. „V léčbě inkontinence pomocí neinvazivní neuromodulace mozku je řešení Tesla Medical nejdále na světě. Řešení obtíží pomocí této moderní léčebné metody bude rovněž dostupné pacientům ve Spojených státech, což je zásadní pro případný vstup na burzu NASDAQ, která je druhá největší na světě a zároveň klíčová pro medicínské startupy,” přibližuje jednu z možných strategií pro budoucnost Tesla Medical zakladatel Lukáš Doskočil s tím, že by se Tesla Medical stala teprve druhou českou společností, jejíž akcie by se obchodovaly na této burze.

Investoři mají skutečně pocit, že jsou na prahu něčeho opravdu velkého. „Vzhledem k dosavadním výsledkům metody a velikosti cílového trhu tak není nereálné, že stojíme u zrodu dalšího českého jednorožce, tedy startupu s valuací ve výši jedné miliardy dolarů,“ uzavírá Sochor.

O tom svědčí také fakt, že se běžná valuace konkurenčních firem při vstupu na burzu NASDAQ pohybuje na úrovni 400 milionů dolarů. Například valuace konkurenta Axonics Inc., který na NASDAQ vstupoval v roce 2018 v podobné kondici, se dnes pohybuje nad úrovní 3 miliard dolarů. 

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články