Do Česka přichází soutěž, která inspiruje k digitálním inovacím

17. 4. 2023 – 14:20 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Do Česka přichází soutěž, která inspiruje k digitálním inovacím
zdroj: IDC

Nominujte nebo přihlaste do 16. června 2023 digitální projekt své firmy nebo organizace. Soutěží se v kategoriích Best in Future of Connectedness, Digital Infrastructure a Digital Leader of the Year.

Analytická a poradenská společnost IDC společně s partnery DELL Technologies, Vodafone a Hospodářské noviny přináší do České republiky soutěž inovativních projektů a lídrů, kteří svých cílů dosahují s pomocí digitálních technologií. Právě k jejich intenzivnějšímu využití v tuzemské podnikové sféře by měl projekt Future Enterprise Awards přispět. K digitálnímu byznysu, k inovacím a k objevování nových obchodních a provozních modelů lze, jak ukazují globální zkušenosti společnosti IDC, inspirovat příklady úspěšné digitální praxe.

Mezinárodní soutěž Future Enterprise Awards vznikla ve formě uceleného programu v asijsko-pacifickém regionu v roce 2017. Dnes jsou vítězové jednotlivých kategorií „Podniku budoucnosti“ pravidelně vyhlašováni ve více než 30 zemích světa na 5 kontinentech. 

„O sdílení digitální praxe ve firmách a organizacích v Česku dlouhodobě usilujeme. Není náhodou, že tuto prestižní soutěž přinášíme z Asie, ve které se masivní adopce digitálního byznysu promítá do výsledků celého regionu. Dle našeho loňského průzkumu počítá až 91 % organizací v asijsko-pacifické oblasti s realizací růstových strategií, v nichž hrají hlavní roli digitální technologie. Více než 80 % jejich manažerů chce v následujících dvou letech nasměrovat technologické inovace primárně na zvýšení příjmů a ziskovosti, zlepšení provozní efektivity a zákaznické zkušenosti. Celosvětově má nastavené digitální podnikání jako svou strategickou prioritu až 95 % manažerů úrovně C“, říká Lukáš Novotný, Country Manager IDC Czech & Slovak Republic.

„Přibližně třetina celosvětových tržeb je dnes generována z digitálních produktů a služeb. Do čtyř let to má být více než 40 %. Podle našich dat se jen 7 % organizací v Česku považuje za plně digitalizované, v západní Evropě je to 24 %. Konkurenceschopnost českých firem na globálním trhu si proto lze jednoduše spočítat. Čeká nás hodně práce právě tam, kde mají z masivnější digitalizace obavy, ať už z důvodu chybějícího know-how anebo finančních zdrojů. Sdílení zkušeností, dílčích projektů a iniciativ v obdobně zaměřených podnicích jim může ukázat cestu, aby dobře fungovaly i zítra,“ doplňuje Lukáš Novotný.

Soutěžní kategorie

Každá ze tří vyhlášených soutěžních kategorií má svého partnera, který se na danou technologickou disciplínu zaměřuje.  A první ročník soutěže v České republice rozhodně přináší zvučná jména. Partnerem Best in Future of Connectedness je společnost Vodafone, přední globální hráč telekomunikačního průmyslu a technologický inovátor. Do této soutěžní kategorie se mohou hlásit firmy nebo organizace, které v posledních dvou letech zrealizovaly inovativní počin na poli propojení. Podivný termín? Ne, je to trendy termín. Překračuje hranice prosté konektivity, jakkoli rychlé nebo dostupné. Naznačuje, že propojení musí přinášet vyšší užitek a hodnotu pro zaměstnance, zákazníky anebo partnery. Nezáleží přitom na tom, zda propojujeme lidi s lidmi, stroje se stroji nebo lidi se stroji.

„Telekomunikační operátor je označení, do kterého se naše společnost už dlouho nevejde, nabízíme totiž mnohem více,“ říká Veronika Brázdilová, viceprezidentka pro firemní zákazníky společnosti Vodafone. „Pod značkou Vodafone Business firmám dodáváme individuální řešení postavené na nejmodernějších technologiích jako například internet věcí, 5G mobilní privátní sítě nebo chytré softwarově řízené firemní sítě (SD-WAN). Firmy díky tomu získávají silnou technologickou výhodu, která jim umožňuje skutečně budovat digitálně propojený a fungující byznys. A právě rozvoj digitálního podnikání chceme v České republice partnerstvím soutěže IDC Future Enterprise Awards podpořit.“

Partnerství soutěžní kategorie Best in Future of Digital Infrastructure se chopila společnost Dell Technologies. Její systémy pohánějí datová centra mnoha podniků a poskytovatelů služeb po celém světě. Nesmíme zapomínat na to, že technologie nul a jedniček musí někde sídlit. Jejím základním či výchozím domovem jsou servery, datová úložiště nebo počítačové sítě. Teprve nad nimi se tvoří abstraktnější vrstvy, s nimiž pracují další systémy nebo lidé. Komplexnost digitální infrastruktury narůstá, a je proto dobré se v ní orientovat s pomocí silného partnera.

„Infrastruktura je základním stavebním kamenem kamenem digitalizace. Její bezpečnost a dostatečná kapacita jsou nutnou, ne vždy však postačující podmínkou úspěchu každého digitálního projektu. Nezáleží přitom na její formě či modelu poskytování. Tím ale účastníky soutěže IDC Future Enterprise Awards zatěžovat nebudeme,“ říká Roman Cabálek, ředitel společnosti Dell Technologies Česká republika, a dodává: „Chceme naopak ocenit inovativní způsoby využití digitální infrastruktury i neotřelé přístupy k jejímu zajištění. Znalost potenciálu využívané infrastruktury je klíčová pro mnoho digitálních projektů. A my ji rádi prohloubíme.“

Třetí ze soutěžních kategorií není apriori o projektech ale o lidech. Jejím partnerem je sama společnost IDC podpořená mediálním partnerem Hospodářské noviny. Kategorie nese název Digital Leader of the Year. Už její název naznačuje mnohé. Líčí na zkušené inovátory, kteří své schopnosti každodenně osvědčují v praxi. Nejde jen o jejich úspěšné projekty. Kategorie má oceňovat komplexní osobnosti, které to umí nejen s technologiemi, ale i s lidmi.

Odborné poroty

Každá ze soutěžních kategorií má vlastní odbornou porotu. Jejich členy jsou vedle analytiků a konzultantů společnosti IDC také odborníci s ověřenou praxí jako například Pavel Moravec, ředitel pro IT/HR/Sustainability a člen představenstva Nestlé, Luboš Chládek, CEO a CTO BNP Paribas Cardiff, David Pěknic, CTO Košík.cz, Margus Simson, CDO a člen představenstva Komerční banky, Jiří Maňas, CTO & CIO P3 Logistic Parks a další.

Jak se přihlásit nebo poslat tip

Uzávěrka příjmu přihlášek a nominací je stanovena na 16. června 2023. Jak se přihlásit nebo jak nominovat? Přihlašuji svou organizaci a její projekt nebo sám sebe vyplněním online přihlášky zde. Přihlášku za firmu nebo organizaci v kategoriích Connectedness a Digital Infrastructure podává odpovědný manažer v roli CIO, CDO, CTO, CEO apod. Přihlásit se může organizace, pokud splňuje kritéria, i napřímo bez nominace třetí strany.

Nominace prostřednictvím online nominačního formuláře zde jednoduše znamená, že dávám tip na projekt nebo osobnost. Ten si organizátoři soutěže zpracují a organizaci nebo lídra, pokud splňuje kritéria, do soutěže přímo osloví.

Více informací o soutěži najdete na stránkách www.idcfea.cz

Harmonogram soutěže

Uzávěrka příjmu přihlášek a nominací je stanovena na 16. června 2023. Slavnostní vyhlášení vítězů českých kategorií proběhne na slavnostním večeru v Praze dne 12. října 2023. Vítězové všech třech kategorií obdrží pozvánku k účasti na velkolepém asijsko-pacifickém finále v Singapuru, které proběhne 26. října 2023.

Zdroje:
Tisková zpráva, IDC

Nejnovější články