České startupy ovládly padesátku nejrychleji rostoucích firem střední Evropy

26. 11. 2021 – 15:45 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

České startupy ovládly padesátku nejrychleji rostoucích firem střední Evropy
zdroj: Deloitte

Česká republika v konkurenci šesti evropských zemí ukořistila nejvíc pozic v žebříčku 50. nejrychleji rostoucích firem Deloitte Technology Fast 50 CE včetně absolutního prvenství.

Byly zveřejněny výsledky 22. ročníku vyhlášení žebříčku 50. nejrychleji rostoucích firem ve střední Evropě známého jako Deloitte Technology Fast 50 CE. Česká republika má nemalý důvod k oslavám, jelikož české startupy obsadily největší počet příček, většinu první desítky i samotné první místo.

Deloitte Technology Fast 50 CE porovnává růst středoevropských firem za poslední čtyři roky (od roku 2017) a na základě přihlášených startupů se do padesátky probojovalo 19 firem z Česka, 16 z Polska, 6 ze Slovenska, 4 z Chorvatska, 2 z Bulharska, 1 z Litvy, 1 z Albánie a 1 z Estonska. Absolutní prvenství s přehledem získává český startup FTMO, platforma pro obchodování na finančních trzích.

„Letošní vítěz společnost FTMO vyrostla ve čtyřletém období přes 39 000 %, což je suverénně nejvíce ve dvaceti dvouleté historii. Před FTMO byla nejúspěšnějším účastníkem v roce 2005 polská firma Pro Futuro s růstem přes 22 000 %. Z českých firem to byla společnost Prusa Research, která měla v roce 2018 růst více než 17 000 % a tím se probojovala do EMEA Fast50, kde obsadila 3. místo. Je tedy jasné, že FTMO bude bodovat i ve světovém měřítku,“ říká Kateřina Novotná, leader programu Technology FAST 50 pro Českou republiku.

Do první desítky se propracovalo ještě pět českých startupů: celkově třetí Driveto, čtvrtý DoDo, pátý ThreatMark, osmý DataSentics a desátý BigHub. Jelikož se o zařazení do žebříčku přihlásilo celkem 139 českých startupů, dostáváme i padesát nejrychleji rostoucích českých firem, jejichž kompletní seznam (a všechny zbylé žebříčky) najdete zde.

Mimo to došlo k vyhlášení takzvaných Growth Stars, tedy rychle rostoucích firem, které jsou na trhu kratší dobu. I tady má česká republika mnoho zástupců včetně čtyř v první desítce: druhý Cyrkl, třetí ALIS Tech, šestý TvůjSprávce a devátý Varistar.

Nakonec ještě byly oceněny tři startupy pro svůj unikátní a inovativní produkt nebo revoluční službou. A všechny tři pocházejí z České republiky: ANTHONYapp, Carebot a NAFIGATE Corporation. Žebříček rovněž ukázal nadvládu softwarových společností (33), ale najdou se i zástupci hardwaru, médií a zábavy, fintechu, zdravotnictví a komunikace. Nezbývá než všem pogratulovat.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články