České startupy Tatum a Readmio ovládli regionální soutěž i evropské finále SWCSummitu

8. 10. 2021 – 15:53 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

České startupy Tatum a Readmio ovládli regionální soutěž i evropské finále SWCSummitu
zdroj: SWCSummit

Evropské finále globální startupové soutěže Startup World Cup si v rámci pražského Startup World Cup & Summitu zcela podmanily české startupy Tatum a Readmio.

Další ročník konference Startup World Cup & Summitu (SWCSummit) je za námi a s ním i odhalení vítězů nejen regionální, ale i celoevropské soutěže Startup World Cup. Jako Češi máme být právem na co hrdí, jelikož obě kategorie zcela ovládly české startupy Tatum a Redmio.

Oba startupy se do středečního finále probojovaly díky úspěchu z předchozího dne, kdy kralovaly regionální soutěži pro oblast Visegrádské čtyřky. Tatum si odnesl hlavní cenu poroty díky revolučnímu způsobu, kterým zjednodušuje vytváření blockchainů, zatímco startup Readmio si získal srdce diváků svou mobilní aplikací, která v reálném čase doplňuje čtení pohádek dětem zvukovými efekty.

Všech devět finalistů dostalo před porotou pouhé čtyři minuty k odprezentování svého řešení a během dalších čtyř minut museli odpovídat na dotazy poroty. Vybrat vítěze ale nebylo nic jednoduchého, jak dosvědčuje jeden z porotců Václav Pavlečka z investiční společnosti Air Ventures:

„V rámci regionálního kola V4 bylo vítězství projektu Tatum zcela jednoznačné. V kontinentálním finále jsme však do poslední chvíle zvažovali i jiné kandidáty – například z oblasti medicíny. Ve výsledku ale rozhodla pragmatická investorská úvaha, který projekt má největší potenciál zhodnotit naši případnou investici. Tatum je v tomto ohledu nejdál, ostatní zajímavé projekty musí ještě trochu dozrát.“

Air Ventures spolu s další pořadatelskou společností UP21 nabídnou vítězi, tedy Tatumu okamžitou investici ve výši 11 milionů korun. „Možnost investice je lákavá, nicméně i kdybychom se na ní nakonec nedohodli, je pro nás vítězství ohromně cenné. Blockchainové technologie se doteď pohybovaly na okraji zájmu, takže to, že jsme porazili ostatní finalisty, je po letech intenzivní práce zadostiučinění nejen pro náš třicetičlenný tým, ale i pro celý obor,“ zhodnotil úspěch dojatý ředitel projektu Tatum Jiří Kobelka.

SWCSummit ale nebyl jen o soutěžení mladých startupů. Na konferenci vystoupili známé osobnosti jako „kmotra Silicon Valley“ Esther Wojcicki, která se rozpovídala o svém mentorování dcery Stevea Jobse, který sám občas zašel na její hodinu.

Prezident startupového inkubátoru Y Combinator Kyle Corbitt zase pohovořil o svém softwarovém řešení, které podobně jako Tinder propojuje ideální spoluzakladatele startupů. Ale největší hvězdou večera byl spoluzakladatel Applu Steve Wozniak, který prozradil, že jeho vlastní startup Privateer Space uklidí nepořádek ve vesmírném prostoru.

„Pokud to jen trochu půjde, rádi bychom s Wozem spolupracovali i příští rok. Letos ještě kvůli pandemii musel být online, ale pokud to jen trochu půjde, chceme ho do Prahy přivézt i fyzicky,“ uzavírá ředitel SWCSummitu Tomáš Cironis.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články