Čechoameričan staví s pomocí umělé inteligence, teď získal přes 700 milionů korun

11. 7. 2022 – 10:30 | Tech | Adam Homola | Diskuze:

Čechoameričan staví s pomocí umělé inteligence, teď získal přes 700 milionů korun
zdroj: Foto: Alice Technologies

Alice Technologies je technologická firma soustředící se na velké stavby. Ty dokáže skrze svoji umělou inteligenci optimalizovat do takové míry, že zvládne poradit kam umístit třeba jeřáb.

Alice dokáže spočítat co se stane, když budou lidé pracovat o něco déle, nebo naopak kratší dobu. Každé budování provázejí změny, které projekty značně zpomalují a prodražují a odhadnout praktické dopady takových změn lze jen těžko. Právě na to se ale Alice soustředí – stojí na pokročilých algoritmech a pomáhá plánovat a řídit složité projekty jako například tunely, vysokorychlostní železniční systémy, multifunkční věže, výškové budovy apod.

Umělá inteligence Alice umí také analyzovat různé scénáře a poradit, jak nejlépe využít zdroje projektu jako jsou práce, vybavení a materiály. Odpovědný manažer může také nechat Alici posoudit, zda má smysl přidat do projektu víc zdrojů jako je například jeřáb, případně doporučit i jeho typ.

Firma Alice Technologies teď na svůj rozvoj získala od investorů 30 milionů dolarů, tedy něco přes 700 milionů korun. 

Na aktuální investici se v rámci investičního kola B podílí společnosti Bouygues, Gaingels, Grids Capital, JLL Spark a MetaPlanet. Hlavním investorem je společnost Vanedge Capital, která také ze zmíněných v Alice Technologies získává největší podíl. Zmíněné fondy se přidávají ke stávajícím investorům Future Ventures, Merus Capital, Rising Tide a českému fondu Reflex Capital.

„Aktuální kolo financování série B nám umožní masivní nábor zaměstnanců, globální růst, pokračující inovaci výrobků a rozšíření prodeje a marketingu, které jsou nezbytné k tomu, aby se platforma Alice stala průmyslovým standardem,“ prozradil v tiskové zprávě Morkos.

Právě Čechoameričan René Morkos je hlavním motorem Alice Technologies. Morkos firmu založil ve Stanfordově univerzitě, kde i studoval. Takřka kompletní vývoj probíhá v Česku, s výjimkou několika jednotlivců v Americe. Firmu tvoří přes dvacet lidí, do konce roku jich má být dvojnásobek a v příštím roce by se firma chtěla dostat na přes osmdesát lidí.

Zdroje:
Tisková zpráva, Alice Technologies

Nejnovější články