DoDo umí doručit objednávky i doprostřed Balatonu, využívá k tomu ekologické vodní skútry

18. 8. 2021 – 12:44 | Ekologie | Redakce StartupInsider | Diskuze:

DoDo umí doručit objednávky i doprostřed Balatonu, využívá k tomu ekologické vodní skútry
Startup DoDo se soustředí na efektivní a ekologické doručování | zdroj: Facebook DoDo

Logistický startup DoDo otestoval na maďarském jezeře Balaton svou novou službu — bezemisní rozvoz jídla po vodě. Objednávky doručoval pomocí elektrického vodního skútru, který je šetrný k životnímu prostředí.

Ekologicky šetrným způsobem chce DoDo doručovat objednávky potravin z restaurací a obchodů na břehu jezera Balaton. Využívá k tomu vůbec první plně elektrický bezemisní vodní skútr na světě, který při svém provozu neznečišťuje ovzduší ani vodu.

Logistický startup DoDo se zaměřuje na efektivní, ekologické doručování v rámci tzv. poslední míle. Dlouhodobě usiluje o udržitelnější logistiku, kterou se mu už teď daří zajistit ve městech. Při realizaci projektu na jezeře Balaton se startup spojil s partnerem, který uměl zajistit ekologické řešení pro doručení objednávek, s lokální firmou Narke. Ta provozuje plně elektrický vodní skútr Cyberjet, který se brzy má dostat i do sériové výroby. Provoz skútru se objede bez produkce emisí a doprava probíhá v souladu s ochranou jezera i okolní přírody.

Skútr Cyberjet umí na jedno nabití ujet vzdálenost 50 kilometrů, jeho maximální rychlost je 55 kilometrů v hodině. Člun má mělký ponor, takže nevíří bahno v takové míře, jako běžné lodě. Rychlost skútru je omezená továrně nastavenými režimy. Vodní život neohrozí ani vrtule člunu, která je bezpečně schovaná v uzavřeném tunelu. Elektrický skútr může řídit jen kurýr s odpovídajícím kapitánským průkazem.

„Neustále hledáme nové příležitosti, jak naše doručovací služby rozvíjet a rozšiřovat do dalších míst a segmentů. Na Balaton sám jezdím už roky, takže vím, že mnoho lidí kvůli obědu nebo večeři v restauraci nerado přerušuje plavbu. S ohledem na ně a s cílem uspokojit potřebu těch, kteří tráví víkendovou dovolenou plachtěním, jsme odstartovali pilotní projekt, v rámci kterého testujeme doručení pomocí vodních kurýrů. V maďarském startupu Narke jsme našli vynikajícího partnera, protože stejně jako my považuje za své základní hodnoty inovace a udržitelnost,“ popisuje spolupráci Károly Sáfár, provozní ředitel společnosti DoDo pro Maďarsko.

K plnění objednávek z paluby lodí byla potřeba přesná koordinace pozemní a vodní dopravy, což DoDo zvládá díky propojené umělé inteligence a pokročilé práci s daty. Kurýr s objednávkou dorazil k jachtařům vždy do 30 minut.

DoDo je součástí trhu doručování zásilek v desítkách měst v Česku, Maďarsku i na Slovensku a v Polsku. Pro doručení zásilek využívá výhradně vozy na CNG, testuje také elektromobily a snaží se využívat i další prostředky ekologického doručování, od elektrických nákladních kol přes elektrické mopedy po pěší kurýry. Startup DoDo spadá do fondu V-Sharp a funguje v rámci segmentu B2B jako efektivní řešení poslední míle. Operuje s víc než 1 500 kurýry a 700 automobily.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články