GreeenTech představí na pražském Andělu unikátní mobilní hydroponickou farmu

10. 8. 2021 – 10:25 | Ekologie | Mahulena Kopecká | Diskuze:

GreeenTech představí na pražském Andělu unikátní mobilní hydroponickou farmu
Zakladatelé startupu GreeenTech Dmitrij Lipovskij, Karolína Pumprová a Milan Souček | zdroj: Facebook GreeenTech

Ekologický startup GreeenTech představí na novém Manifesto Marketu svůj první hydroponický kontejner GreeenBox, který umožňuje pěstovat zeleninu i mikrobylinky v jakýchkoliv klimatických podmínkách.

Areál Manifesto Anděl, který se chce zaměřit na udržitelnost, se slavnostně otevře už 17. srpna. Součástí bude i městská farma od společnosti GreeenTech, která tu představí hydroponický kontejner GreeenBox. Díky němu lze pěstovat udržitelně zeleninu, bylinky i drobné ovoce. Potraviny vypěstované v Manifesto Anděl budou využívány v místních restauracích. 

„GreeenBox je naší velkou novinkou a jeho otevření na Manifestu je pro nás opravdu důležitým krokem vpřed. Budeme moc rádi, když hydroponické pěstování představíme širší veřejnosti, jako pokrokový a udržitelný proces, který má do budoucna velké ambice,“ popisuje spoluzakladatelka projektu Karolína Pumprová. 

Nový koncept GreeenBoxu je reakcí na rostoucí zájem o udržitelnost a obnovitelné zdroje. Při hydroponické metodě pěstování se snižuje spotřeba vody až o 95 % v porovnání s konvenčním zemědělstvím, zároveň se dá zelenina pěstovat kdekoliv a v nejrůznějších klimatických podmínkách.

„Nejtěžším krokem byla výroba kontejneru, proces pěstování je pak poměrně snadný. Díky naší technologii a do detailu vyladěným pěstebním procesům, zvládne kontejner obsloužit jen jeden člověk. Vše probíhá automatizovaně. Navíc se nám podařilo do kontejneru vměstnat celých 64 m2 pěstební plochy, která poskytuje dostatek místa pro 3 750 salátů nebo 3 900 balení krabiček mikrobylinek,“ říká CEO společnosti GreeenTech Dmitrij Lipovskij.

Za startupem GreeenTech stojí Dmitrij Lipovskij, Karolína Pumprová a Milan Souček. Společnost vznikla v červenci roku 2020 a jako první v Česku se zabývá vývojem a výrobou hydroponických pěstebních kontejnerů, pomocí kterých chce podpořit lokální pěstování zeleniny a mikrobylinek.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články