StartupJobs a Miton chtějí změnit trh práce. Zaměstnání vám díky jejich projektu pomůže najít umělá inteligence

20. 8. 2021 – 15:54 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

StartupJobs a Miton chtějí změnit trh práce. Zaměstnání vám díky jejich projektu pomůže najít umělá inteligence
Na portále Nelisa lze najít i virtuální hru, která zkoumá osobnost uchazeče — ten stráví 60 minut ve virtuální kanceláři, kde v roli manažera dostane úkol, který musí být do týdne splněný (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Investiční skupina Miton a kariérního portál StartupJobs představují nový projekt Nelisa. Jde o platformu, kde firmy a kandidáty propojuje umělá inteligence a testování dovedností zájemců o práci probíhá virtuálně.

Nelisa funguje už tři měsíce a nové zaměstnance přes tuto aplikaci hledají firmy jako Deloitte, Seznam, Sazka, Česká televize či NNIT (IT hub NN pojišťovny). Zakladatelé projektu ho chtějí dostat i za hranice.

Už během pandemie se Miton a StartupJobs zaměřili na podobnou oblast, když odstartovali portál Bezprace.cz., kde HR odborníci dobrovolně radili nezaměstnaným při hledání práce. „Pomáhali jim najít nový směr. Spousta lidí najednou zjistila, že ve skutečnosti ve svém původním zaměstnání nebyli naplnění a že by chtěli zkusit něco nového, co je bude víc bavit a na co se budou víc hodit,“ popisuje zakladatel StartupJobs Filip Mikschik pro Forbes.

Na této myšlence stojí také projekt Nelisa, do kterého Miton a StartupJobs vložili 13 milionů korun. Portál Nelisa je kariérní poradce, který vyhodnocuje nejen pracovní zkušenosti, ale také to, co uchazeče o práci baví nebo jaké má aspirace do budoucna. „Staromódní model životopisů tak nahrazujeme datově strukturovaným profilem, který o vás prozradí mnohem víc,“ popisuje pro Forbes Jan Paulas, CEO společnosti Nelisa.

Kromě toho portál také testuje tvrdé dovednosti a lze tu najít i virtuální hru, která zkoumá osobnost uchazeče — ten stráví 60 minut ve virtuální kanceláři, kde v roli manažera dostane úkol, který musí být do týdne splněný. „Organizujete tak práci ve firmě, vyřizujete emaily a řešíte problémy, se kterými za vámi chodí zaměstnanci. A na základě vašeho rozhodování vám systém zpracuje osobnostní profil. Hra vás dostane do přirozeného prostředí a výsledky jsou mnohem relevantnější než testování na papíře,“ říká Paulas pro Forbes.

Firmy si mohou určit, jaké zkušenosti má daný uchazeč mít, ale i to, jakou by měl mít osobnost, aby zapadl do firemního týmu po profesní i lidské stránce. Nelisa díky umělé inteligenci může spárovat inzerát s nejvhodnějšími kandidáty. Nabídka nejvhodnějších pozic se díky chytrému párování ukáže i uchazečům. Těm tento systém také šetří čas s psaním motivačních dopisů.

Společnosti si tu mohou tvořit profily, kde představí svou firemní kulturu, uchazeči se jim také mohou hlásit i když firma nemá na Nelise aktivní inzerát. Byznysmodel projektu stojí na tom, že jsou zpoplatněné inzeráty, profily jsou zdarma pro všechny.

Filip Mikschik pro Forbes vysvětluje: „Chceme zároveň liberalizovat práci. Aby si lidé mohli sestavit pracovní týden tak, že třeba ze tří čtvrtin budou pracovat pro velkou firmu, ze čtvrtiny pro neziskovku a do toho si přiberou nějakou jednorázovou práci. A všechno jim to zprostředkuje náš portál.“

Do konce příštího roku si dávají zakladatelé portálu za cíl mít 60 tisíc uživatelů a tři tisíce aktivních nabídek, do budoucna plánují expandovat do zahraničí.

Zdroje:

Nejnovější články