Polské Allegro kupuje skupinu Mall Group a WE|DO za desítky miliard korun

9. 11. 2021 – 14:33 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Polské Allegro kupuje skupinu Mall Group a WE|DO za desítky miliard korun
zdroj: Rockaway Capital

Spojení gigantů Allegro a Mall Group dá vzniknout největší e-commerce platformě ve střední a východní Evropě. Těžit z ní budou partneři i zákazníci.

Polská e-commerce platforma Allegro, která provozuje jedno z nejpopulárnějších online tržišť na světě Allegro.pl a srovnávač cen Ceneo.pl, oznámila převzetí 100% podílu ve dvou společnostech – e-commerce skupině Mall Group a logistickém operátorovi WE|DO. Společně posílí své postavení ve střední a východní Evropě.

Prodávajícími akcionáři jsou skupiny PPF, EC Investments a Rockaway Capital, kterým po odečtení dluhů a jiných položek Allegro vyplatí 881 milionů eur, tedy zhruba 22,2 miliardy korun. 53,7 % z této částky tvoří hotovost financovaná z dostupné hotovosti a nového dluhu a zbylých 46,3 % jsou akcie či hotovost dle uvážení společnosti Allegro.

Uzavření transakce podléhá obvyklým antimonopolním a regulatorním schválením a očekává se, že k němu dojde do konce prvního pololetí 2022. Po dokončení půjde o jednu z největších transakcí ve střední a východní Evropě.

„Během dvou desetiletí se Allegro stalo oblíbeným nákupním místem polských spotřebitelů. Společně se skupinou Mall Group a WE|DO budeme nyní schopni zlepšit každodenní život nejen 18 milionům zákazníků, které již obsluhujeme, ale také oslovit zbytek Evropy. Kupující budou těžit z lepšího výběru, cen a pohodlí, zatímco společná základna přibližně 135 000 obchodníků bude moci jednou zalistovat a prodávat všude,“ komentuje oznámení šéf společnosti Allegro François Nuyts a dodává:

„Jako Allegro jsme již vytvořili nejlepší a nejkonkurenceschopnější výběr nabídek v regionu a pokročili jsme v přípravě naší vícejazyčné platformy a pomoci obchodníkům při prodeji do zahraničí. Díky začlenění skupiny Mall Group bude naše přítomnost v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku, v Maďarsku a v Chorvatsku, což odpovídá více než 250 miliardám eur a více než 70 milionům lidí.“

Allegro v rámci Mall Group získává značky Mall, Mimovrste, WE|DO a CZC, nikoliv však Vivantis, Mall Pay, Mall.tv a Košík.cz, které byly již dříve ze skupiny vyčleněny. Novou e-commerce platformu pak vedle zmíněných bude tvořit ještě samozřejmě samotné Allegro, Ceneo, eBilet a One.

„Po více než sedmi letech budování silné pozice v e-commerce v České republice a v regionu střední a východní Evropy jsem rád, že jsme našli tak silného partnera pro další rozvoj Mall Group a WE|DO, jakým je Allegro,“ říká předseda představenstva Mall Group a zakladatel a CEO Rockaway Capital Jakub Havrlant a zakončuje slovy:

„Ve skupině Allegro vidíme partnera s podobným zaměřením na inovace, růst a s komplementární kulturou. Vnímáme rovněž mnoho synergií napříč našimi platformami a prostor pro výrazné urychlení řady již realizovaných projektů. Jako akcionář společnosti Rockaway Capital jsem rád, že zůstáváme součástí tohoto příběhu a jako akcionáři společné skupiny se budeme podílet na jejím dalším růstu. Věříme, že e-commerce má ve střední a východní Evropě stále velký růstový potenciál, a velmi se těšíme na další spolupráci.“

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články