Jak moc AI ohrozí práci vývojářů?

31. 3. 2023 – 6:06 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Jak moc AI ohrozí práci vývojářů?
zdroj: OpenAI

S rozvojem technologií je umělá inteligence stále schopnější vykonávat úkoly na které dříve bylo zapotřebí lidí. To vyvolává otázku, zda-li programátoři nebudou jedni z prvních, kteří přijdou o práci díky technologii, kterou vytvořili.

Podle jedné oxfordské studie bude do roku 2030 v USA pravděpodobně automatizováno 47 % všech pracovních míst. Pokud umělá inteligence dokáže generovat hudbu, vytvářet umění a hrát šachy, co jí brání v tom, aby také psala kód?

Několik organizací – od OpenAI a Microsoftu po Amazon a výzkumné laboratoře jako DeepMind – vycvičilo neuronové sítě, aby se naučily kódovat. Nedávný průzkum společnosti GitHub mezi více než 2 000 vývojáři ukázal, že drtivá většina respondentů zjistila, že nástroj Copilot společnosti GitHub pomáhá zvýšit jejich produktivitu, protože nástroj umělé inteligence může fungovat jako super-autocomplete a pomáhá vývojářům rychleji psát šablonový kód programů.

PŘEVEZMOU VŠAK V BUDOUCNU PRÁCI PROGRAMÁTORŮ STROJE?

“Nevěřím, že by umělá inteligence mohla nahradit lidské vývojáře,” říká Vojtěch Strnad z digitální agentury WDF. “Je možné, že vývojáři se nebudou muset učit syntaxi a slovní zásobu programovacích jazyků a místo toho se budou muset soustředit na pochopení konceptů a systémů pro návrh programů, zatímco AI může dělat veškerou nudnou, zdlouhavou práci s kódováním.” pokračoval. Jinými slovy, vy popíšete, jak aplikace funguje, a model strojového učení vypíše odpovídající kód, který se zkompiluje nebo spustí.

“Vývojáři, kodéři i DevOps se snaží automatizovat, co nejvíce všedních úkolů a uvolnit si tak mysl na zajímavější úkoly,” dodává projektový manažer Jan Dvořák. 

Profesionální programátoři na všech úrovních zkušeností málokdy kódují ve vzduchoprázdnu: webové stránky jako Stack Overflow spojují programátory mezi sebou a pomáhají jim řešit problémy; v oboru se vtipkuje, že velkou část výuky programování tvoří právě zvládnutí copy-and-paste. 

Vzestup ChatGPT je jen rozšířením této dynamiky, protože poskytuje robota, který vám pomůže vygenerovat přesně takový kód, jaký potřebujete, přímo na místě (někdy i pro zákeřnější použití).

Podle Vojtěcha Strnada ze stále existují místa, kde mohou lidští programátoři zazářit. Umělá inteligence dává programátorovi všechny části, které by mohl potřebovat, ale na programátorovi je, aby to všechno poskládal tak, aby to dávalo smysl.

“Lidé mají určitou úroveň kreativity a emocí, kterou umělá inteligence ještě zdaleka nezažila,” říká Strnad. “Tato úroveň kreativity, emocí a lidského porozumění je to, co nám jako lidem umožňuje vytvářet specifické zážitky pro lidi, kteří používají naše produkty.”

To je zase vzrušující příležitost pro ty zkušenější vývojáře. Automatizací nudných činností jim dává příležitost být kreativnější a skutečně se odlišit od konkurence.

Počítačoví inženýři a vývojáři softwaru byli horkým zbožím ještě předtím, než se ChatGPT objevila v myslích OpenAI. V souvislosti s nedávným masivním propouštěním v technologických oborech se však objevuje myšlenka, že být programátorem nemusí být úplně to pravé ořechové.

Lidé si začali myslet, že když ChatGPT dokáže vyplivnout kód, je to konec lidského programátora. Podle odborníků tomu tak není. Změny v technologickém průmyslu jsou však na cestě.

Umělá inteligence výrazně zpřístupňuje technologie podnikům, které tradičně nejsou technicky zdatné, a s rostoucím přijetím začnete potřebovat více vývojářů, kteří dokážou tyto systémy implementovat a rozumět jim. 

Současně se může práce vývojáře ve střednědobém až dlouhodobém horizontu změnit. ChatGPT a jemu podobní jsou den ode dne chytřejší a lepší v psaní kódu, což znamená, že bude poptávka po odbornících, kteří dokáží tento kód číst, udržovat a sestavovat do funkčních produktů. Tyto dovednosti budou ještě dlouho cenné.

I když nedokážeme přesně říct, co se v budoucnu stane, jednou věcí jsme si celkem jistí: programátoři se budou v příštích letech setkávat s umělou inteligencí na svých pracovištích stále častěji.

A pokud AI skutečně učiní práci programátora zastaralou, není třeba se obávat. Technologie berou lidem práci po celou dobu své existence. A za 20 let vznikne spousta nových pracovních míst, která si ani nedokážeme představit.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články