Kompozitní umělá inteligence předstihne strojové učení. Startup Filuta AI k tomu získal 56 milionů korun

23. 3. 2023 – 11:10 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Kompozitní umělá inteligence předstihne strojové učení. Startup Filuta AI k tomu získal 56 milionů korun
Zakladatelé Filuty AI, Martin Doušek a Filip Dvořák | zdroj: Filuta AI

Pouhých pět měsíců od svého založení začíná český startup Filuta AI nabízet unikátní řešení pro inteligentní automatizaci, pro kterou vyvíjí technologii na principu tzv. composite AI. Na výzkum a vývoj získal letos v lednu rekordní investici v hodnotě 56 milionů korun od fondů Nation 1, Czech Founders a skupiny SPM Invest. Přední odborníci na umělou inteligenci Filip Dvořák s Martinem Douškem, kteří v září 2022 startup založili, vstupují na trh s inteligentní automatizací dostupnou i menším organizacím. Ta má výrazně rozšířit dosud populární technologii strojového učení.

„Zájem o strojové učení trval přibližně od roku 2012. Nyní se ale ukazuje, že na množství problémů tato technika sama o sobě nestačí a že kompozitní umělá inteligence těžící z výhod symbolických přístupů nabízí v rámci inteligentní automatizace adekvátní odpověď na reálné úlohy. Umíme se totiž učit plně vysvětlitelné modely i na malých datech, což strojové učení neumožňuje,“ vysvětluje Filip Dvořák, CEO Filuta AI. Dříve působil jako hlavní vědecký pracovník a první Čech v Palo Alto Research Center v Kalifornii a byl součástí projektu vládní agentury DARPA, v němž se zabýval optimalizací městského plánování.

Desetkrát rychlejší, desetkrát levnější

Řešení Filuty představuje tzv. kompilátor inteligentní automatizace – tedy sebeautomatizaci. Vývoj Filuty probíhá uvnitř sebe sama, v uzavřené smyčce. Díky tomu může navrhovat a realizovat nejlepší způsob automatizace a optimalizace operací ve firmách až desetkrát rychleji. Navíc zatím jako jediný umí automaticky vypočítat matematické modely, které při nasazování umělé inteligence s cílem automatizovat reprezentují skutečné fungování firmy.

„Vedle dalších řešení na trhu představuje composite AI agilní portfoliový přístup k řešení problémů, protože pracuje s již aplikovanými a funkčními modely automatizace. Ty jsou totiž do velké míry dostupné v open-source podobě, a tak se z nich Filuta AI může učit a dále je vylepšovat,“ vysvětluje softwarový inženýr a CTO startupu Martin Doušek. Před založením Filuty AI působil šest let v Microsoftu, kde měl odpovědnost za řešení monitoringu komunikačního backendu Microsoft Teams, nebo například v Barclays Investment Bank.

Nová vědecká disciplína pomůže podnikům po celém světě

Cílem obou zakladatelů Filuty AI je přenést akademickou technologii a novou vědeckou disciplínu označovanou jako automatické učení symbolických a kauzálních modelů do praxe. Nebývalá ochota investorů financovat takto mladý projekt má pevnou oporu ve vědeckém zázemí obou zakladatelů, kteří se v oblasti umělé inteligence, konkrétně symbolické umělé inteligence, pohybují více než deset let.

„Náš tým tvoří nejlepší odborníci v oboru symbolické umělé inteligence. Spolupracujeme přitom s dalšími kapacitami z MatFyzu nebo CIIRCu a máme zastoupení na světových konferencích, jako jsou ICAPS nebo SAT. Cokoli nového se v symbolické umělé inteligenci objeví, víme o tom,“ říká Filip Dvořák.

Členové týmu tak mají jistotu, že si udrží nejlepší přehled o výzkumu v této oblasti, a své vědecké poznatky mohou rovnou komercializovat. V tom zase vycházejí ze svého působení ve velkých technologických společnostech Google a Microsoft. Se svým novým projektem Filuta AI už mají na kontě klienty Liftago nebo herní studio Bohemia Interactive.

Své řešení chce Filuta nabízet také firmám, které svou činností přispívají ke zlepšení fungování společnosti nebo vedou k větší udržitelnosti. Příkladem může být třeba cloudová restaurace MyFoodPlace, která díky optimalizaci cest vozidel a dynamických cen skrze Filutu AI radikálně snižuje spotřebu paliva i míru plýtvání jídlem.

Zdroje:
Tisková zpráva, Filuta AI

Nejnovější články