Ambiciózní startup Nafigate končí, nepodařilo se mu najít investora

29. 7. 2022 – 11:00 | Digitál | Adam Homola | Diskuze:

Ambiciózní startup Nafigate končí, nepodařilo se mu najít investora
zdroj: Foto: Nafigate

Česká Nafigate na sebe podala insolvenční návrh. Firma se zaměřuje na cirkulární ekonomiku a jakkoliv jednala s investory, jednání nakonec ztroskotala.

Členové představenstva společnosti Lenka Mynářová a Lukáš Müller tak v tiskové zprávě uvedli, že firma pravděpodobně nebude schopna plnit své závazky.

Hlavním tahounem Nafigate byla věda a výzkum biotechnologií a zmíněné cirkulární ekonomiky. V praxi to znamenalo například zpracování bioodpadů, jakými jsou například použitý fritovací olej, mláto, nebo kávová sedlina. Výsledkem pak měl být materiál připomínající vlastnosti plastu, který by se dal využít například v kosmetice.

Dlouhodobá strategie firmy byla podle Lenky Mynářové postavena na postupném budování výrobních kapacit a rozvoji produktového portfolia. „Finanční prostředky na realizaci strategie, zejména pak na výstavbu výrobních kapacit, jsme zamýšleli, tak jak je u rozvíjejících se firem běžné, získat prostřednictvím vstupu strategického investora,“ uvedla Mynářová.

Podle Nafigate byla jednání s investory v posledních měsících intenzivní a nadějná, jenže to nakonec nedopadlo. „Bohužel v minulých dnech tato jednání, i přes jejich dosavadní pozitivní průběh, zkrachovala ve své závěrečné fázi. Vzhledem k nedostupnosti jiných finančních zdrojů na financování rychle rostoucí a rozvíjející se firmy jsme se rozhodli, v souladu s insolvenčním zákonem, podat návrh na insolvenci. Je to pro nás velmi bolestný proces, který ale současně jako jediný může znamenat záchranu našich unikátních produktů a inovativních projektů,“ uvedla Mynářová.

V insolvenčním návrhu spojeném s návrhem na prohlášení konkurzu firma uvedla, že má okolo 780 věřitelů a její dluhy po lhůtě splatnosti delší než 30 dnů přesahují tři miliony korun. Soud vyzval věřitele, aby u soudu podali přihlášky svých pohledávek.

Nafigate pak ještě v Ostravě, konkrétně v Dolních Vítkovicích, chystala výzkumné a vývojové centrum za bezmála sto milionů korun. Jenže takový projekt musí nyní logicky pozastavit. „Do budoucna ale budeme hledat řešení, jak to zrealizovat,“ řekla projektová manažerka Erika Duchanová.

Zdroje:
ČTK, Tisková zpráva

Nejnovější články