Startup Posedla vyrábějící cyklistická sedla na míru získal miliony od akcelerátoru Josefa Průši

11. 11. 2021 – 16:13 | Transport | Patrik Hajda | Diskuze:

Startup Posedla vyrábějící cyklistická sedla na míru získal miliony od akcelerátoru Josefa Průši
zdroj: Posedla

Z 3D tiskařské firmy Prusa Research se během pandemie stal akcelerátor pro další startupy. Patří mezi ně robotický Vanilla Robotics a cyklistický Posedla, do nějž nyní míří milionová investice.

Josef Průša, zakladatel celosvětově známé 3D tiskařské firmy Prusa Research, se loni během (a vlivem) pandemie rozhodl otevřít se dalším nadějným projektům a stal se tak akcelerátorem pro startupy, kterým nabízí know-how a finanční podporu v řádech stovek tisíc korun.

Prvními startupy využívající Průšova akcelerátoru se stali Posedla a Vanilla Robotics, ke kterým se brzy přidají další. PrusaLab hardware akcelerátor totiž otevírá druhé výběrové kolo pro zájemce, kteří se mohou hlásit až do 12. prosince.

„Předností programu je jeho zaměření na hardwarový vývoj. Nápad jsme schopni posunout z nákresu až do fáze funkčního prototypu, který otevírá projektům cestu k dalším investicím nebo rovnou výrobě. Kromě obecné výzvy letos navíc otevíráme speciální kategorii pro projekty, které se věnují tématu udržitelnosti,“ představuje Josef Průša pro CzechCrunch svůj akcelerátor.

Ze zmíněných stovek tisíc na podporu startupu se ale klidně mohou stát miliony, konkrétně 15 investovaných milionů v případě Posedla. Tento startup se zabývá výrobou cyklistických sedel na míru jezdci, k čemuž se nepřekvapivě využívá 3D tisk.

Zakladatelé Posedla Martin Řípa a Jiří Dužár momentálně připravují první modely, které poputují do prodeje v České republice během příštího jara. Cena jednoho sedla se bude pohybovat v rozmezí od 6 do 8 tisíc korun, tedy půjde o produkty pro opravdu náruživé cyklisty, kteří se jen tak s nějakým sedlem nespokojí. Vidinou startupu je distribuce do zahraničí, jak se podařilo zjistit CzechCrunchi.

Druhým startupem podpořeným akcelerátorem PrusaLab je již zmíněný Vanilla Robotics, který hodlá již v příštím roce v Praze vypustit autonomní přepravní roboty různých velikostí, přičemž někteří by měli být schopní přepravovat i pasažéry. Z počátku se počítá s využitím v nemocnicích a skladech.

Firma Prusa Research dále investovala 11 milionů korun do chytrých zámků Pealock a oba majitelé firmy Josef Průša a Ondřej Průša zainvestovali 10 milionů korun do startupu Worldee, o kterém si více přečtěte v našem článku.

Zdroje:

Nejnovější články