Startup Mileus propojí MHD s taxi službami. S realizací vypomáhá DEPO Ventures

3. 12. 2021 – 16:12 | Transport | Patrik Hajda | Diskuze:

Startup Mileus propojí MHD s taxi službami. S realizací vypomáhá DEPO Ventures
zdroj: Profimedia

Jak se co nejrychleji dopravit z okraje velkoměsta do jeho centra? Nemusíte vymýšlet nejrychlejší spoj, Mileus vám ho vytvoří. Taxi vás odveze k zastávce, odkud je to rychlejší tramvají. Myšlenka startupu přilákala první investory.

To, že jsou velká města přeplněná automobily, ví každý, kdo se po vlastní ose snažil prokličkovat třeba Prahou. Dostat z městských ulic osobní automobily se pokoušely například moderní taxi služby, ale jak se ukázalo, situace se tak akorát zhoršila.

„Ukazuje se, že moderní taxislužby nepomohly odlehčit centra od osobních aut. Podle průzkumů mají na města spíš negativní vliv, protože vytahují lidi z udržitelnějších forem dopravy, především z městské hromadné dopravy,“ říká Juraj Atlas, zakladatel a šéf startupu Mileus a spoluzakladatel startupu Liftago.

Hledal proto způsob, jak tento negativní vliv zmírnit a zároveň tím pomoci taxi službám růst, až nakonec přišel s Mileusem. Jedná se o projekt, který propojuje MHD s taxi službami. Sám vyhodnotí, kde je nejrychlejší využít městskou hromadnou dopravu a odkud bude výhodnější přesedlat do pohodlnějšího taxíku.

Po vystoupení z autobusu, tramvaje či metra na vás na zastávce bude čekat přistavený vůz, který vás doveze domů, nebo v případě dojíždějících z větších dálav třeba na záchytné parkoviště, kde na vás už čeká váš vlastní vůz nezatěžující městské silnice praskající ve švech. Služba člověku ušetří čas a nervy, které by jinak pořádně otestovala dopravní zácpa.

„Mileus je vizionářský projekt, který má ambici změnit dopravu ve velkých městech, což řidiči stojící každý den v kolonách nesmírně ocení. Je to rostoucí světový problém, který se dotýká každého z nás, a disruptivní systémová změna je nevyhnutelná. Věříme, že Mileus má všechny předpoklady uspět. Sázíme zde na vizionářského zakladatele, který má bohaté zkušenosti a úspěchy z odvětví mobility, a proto věříme, že právě on a jeho tým se prosadí. Mně osobně se na projektu líbí, že kombinuje ohromný byznysový potenciál, a zároveň má vysoký environmentální dopad. Je to přesně ten typ projektů, který chci podporovat,“ říká Jan Krahulík, partner andělského fondu Grouport od skupiny DEPO Ventures.

A právě Grouport zainvestoval do Mileusu 100 tisíc eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun. Juraj Atlas tuto investici využije na podporu spuštění prvního pilotu s ostrým provozem, k čemuž by mělo dojít v následujících týdnech. Analytičtí piloti již testují Prahu s Liftagem a Bratislavu s Hopinem. Startup má rovněž smlouvu o spolupráci s ČSOB v Praze a chystá se i do Spojeného království.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články