Japonský startup A.L.I. Technologies chce změnit dopravu osobními pilotovanými drony

27. 10. 2021 – 15:01 | Transport | Patrik Hajda | Diskuze:

Japonský startup A.L.I. Technologies chce změnit dopravu osobními pilotovanými drony
zdroj: A.L.I. Technologies

Umíte si představit budoucnost, v níž se osobní vozidla nepohybují po všech čtyřech, ale vznášejí se v ulicích velkoměst? V Japonsku o něco takového usilují s prvním modelem pilotovaného drona, který vypadá jako vznášející se motorka.

Japonský startup A.L.I. Technologies včera spustil předobjednávky stroje, který pravděpodobně ještě několik (desítek?) let jen tak v běžném provozu neuvidíte. Model XTurismo Limited Edition je ve své podstatě dron poháněný vrtulemi, který ale neměří jen pár desítek centimetrů a není ovládaný z dálky vysílačkou.

Tohoto drona si sami osedláte jako motorku a slouží tak k přepravě osob vzduchem, pár metrů nad zemí, čímž propojuje silniční dopravu s leteckou. Stroj poháněný konvenčním motorem od Kawasaki a čtyřmi pomocnými elektromotory se udrží ve vzduchu až 40 minut a umí létat rychlostí až 100 kilometrů za hodinu.

Hezká myšlenka má ale pochopitelně několik překážek. Předně je tu použitelnost takového stroje. Startup ho testoval na závodním okruhu v blízkosti hory Fudži a právě jen na takových místech je možné něco takového provozovat.

Osobní vznášející se dopravní prostředek zatím asi nenajdete v žádné vyhlášce, ale je otázka, zda by vás policisté vůbec měli jak zastavit a pokutovat. Nehrozí totiž, že by si ho sami pořídili. Jedno XTurismo vyjde první zákazníky na astronomických 15 milionů korun a startup tak spoléhá na zájem skutečně zámožných zákazníků, kteří mu dají přednost před podobně drahými sportovními vozy.

Ale myslí se i na vznešenější cíle. Vznášející se motorka by totiž mohla dobře posloužit například záchranným týmům, kteří by se s ní mohli snáz dostat do míst, kde by pozemní vozidla selhala. Ale v tuto chvíli jde opravdu spíš o výstřelek pro movité, kteří nevědí kam s penězi. První zákazníci si zalétají na svých strojích v první půlce příštího roku.

Startup A.L.I. Technologies podporují velké společnosti jako Mitsubishi Electric Corp. a Kyocera Corp. spolu s japonským fotbalovým záložníkem Keisukem Hondou, který kope za nizozemský tým Vitesse Arnhem a koučuje kambodžskou reprezentaci.

Zdroje:
The Japan Times

Nejnovější články