Česká Eyedea chce zvýšit bezpečí na silnicích, její software pozná mobil i nezapnutý pás

23. 6. 2022 – 10:20 | Transport | Adam Homola | Diskuze:

Česká Eyedea chce zvýšit bezpečí na silnicích, její software pozná mobil i nezapnutý pás
zdroj: Eyedea

Software české společnosti Eyedea Recognition umí rozpoznat nebezpečí i uvnitř kabiny auta. Je totiž schopný poznat telefonujícího či nepřipoutaného řidiče, a takový může být rizikem jak sám pro sebe, tak i pro své okolí.

Vývoj softwaru, který umí detekovat telefon u ucha řidiče nebo nezapnutý pás, zabral společnosti Eyedea více než rok a jeho použití již nyní testují jeho zahraniční partneři. Nasazení na kamery užívané v Česku zatím ale není vůbec jisté, protože český právní systém použití fotografie k prokázání přestupku jako je držení telefonu za volantem, zatím bere jen jako podpůrný důkaz.

Software od Eyedea Recognition je unikátní nejen u nás, ale i na celém evropském trhu. Vedle užívaní telefonu nebo nezapnutého pásu umí totiž poznat také obsazenost auta na předních sedadlech, což může pomoci při výzkumu v dopravě.

Software je trénován pro české i zahraniční prostředí a zohledňuje rozdíly jako je umístění sedadla řidiče.

„Bezpečností na silnicích a dopravními softwary se zabýváme dlouhodobě, některá naše řešení jsou unikátní i ve světovém měřítku, takže když přišel požadavek od našich klientů na software, který bude detekovat bezpečnost v kabině auta, byla to pro nás další zajímavá výzva, kterým směrem se posunout,“ říká o novém řešení, které se oficiálně jmenuje Vehicle Cabin Visual Inspection, ředitel společnosti Martin Urban. 

Software instalovaný do klasických silničních kamer je schopen označit zmíněné detaily a upozornit na fotografie aut, kde některá z vlastností vybočuje.

Zdroje:
Tisková zpráva, Eyedea

Nejnovější články