Startup GeneSpector Univerzity Karlovy zefektivnil testování PCR a vykázal stamilionový obrat

7. 2. 2022 – 15:30 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Startup GeneSpector Univerzity Karlovy zefektivnil testování PCR a vykázal stamilionový obrat
zdroj: Profimedia

Teprve rok a půl fungující společnost GeneSpector zaznamenala celkový obrat přesahující 500 milionů korun a usiluje o patent diagnostického nástroje pro včasné odhalení onemocnění ledvin.

Univerzita Karlova spolu s dalšími třemi subjekty – Generi Biotech, Spadia Lab a ZKV Career v srpnu roku 2020 založila spin-off společnost GeneSpector. Jejím účelem je s pomocí technologií pocházejících z lékařské fakulty poskytovat kompletní řešení diagnostiky onemocnění COVID-19 a dalších.

A to se také povedlo. GeneSpector uvedl na trh unikátní řešení diagnostického postupu vyhodnocování PCR testů, které je rychlejší, levnější a celkově efektivnější. Řešení lze navíc aplikovat v každém myslitelném laboratorním zařízení a dnes je použito u každého třetího testu v České republice.

Jako další v pořadí se ve startupu pracuje na diagnostickém nástroji, který včas odhalí onemocnění ledvin a pacientovi tak dokáže zachovat funkčnost orgánu, případně se postará o oddálení jeho transplantace o jednotky, ale i desítky let. GeneSpector v současnosti usiluje o mezinárodní patent tohoto řešení, o který již mají zájem globální technologické a medicínské firmy.

GeneSpector za loňský rok vykázal obrat 305 milionů korun a hrubý provozní zisk dosáhl na 123,8 milionů korun. Za celou existenci startupu je to pak obrat 500 milionů a zisk 165,1 milionů korun. Zisk z dividend bude rozdělen mezi všechny čtyři výše zmíněné zainteresované subjekty. Startup rovněž rozeslal 8 milionů korun mezi charitativní organizace.

„V rámci dobročinných aktivit se snažíme prostředky směřovat zpět do zdravotnictví s důrazem na organizace, služby a oddělení, která jsou dlouhodobě opomíjena. Jedná se například o Alzheimer nadační fond, několik hospiců, oddělení pečující o onkologické pacienty nebo individuální nákup kompenzačních pomůcek pro znevýhodněné osoby,“ uzavírá Michal Pohludka, CEO společnosti GeneSpector.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články