Roste Nvidii konkurence? Startup Kneron má za sebou další úspěšné kolo financování

13. 11. 2023 – 12:46 | Tech | Adam Homola | Diskuze:

Roste Nvidii konkurence? Startup Kneron má za sebou další úspěšné kolo financování
zdroj: Tisková zpráva

Společnost Kneron, která se zabývá výrobou polovodičů zaměřených na umělou inteligenci a sídlí v USA, oznámila úspěšné kolo financování, v jehož rámci získala dalších 49 milionů dolarů, čímž se její celkový kapitál vyšplhal na 97 milionů dolarů.

Společnost, která vyvíjí čipy pro aplikace umělé inteligence, se staví do pozice soupeře vedoucí společnosti v oboru Nvidia, po jejíchž čipech je aktuálně největší poptávka.

Mezi významné investory v kole financování společnosti Kneron patří Foxconn, známý montážník iPhonů a Alltek, společnost specializující se na komunikační technologie.

Zájem trhu o umělou inteligenci a související polovodičové technologie je zřejmý – akcie společnosti Nvidia vzrostly o 180 % a v USA proběhlo významné IPO společnosti Arm. Grafické procesory společnosti Nvidia, které jsou klíčové pro trénink systémů umělé inteligence, se hojně používají v serverech a datových centrech.

Kenron jde ale na věci trochu jinak, protože se zaměřuje na okrajovou umělou inteligenci s čipovými sadami integrovanými přímo do spotřební elektroniky a vozidel, což umožňuje, aby procesy umělé inteligence běžely přímo v zařízení.

Nedávná tisková zpráva společnosti zdůrazňuje její odhodlání rozvíjet umělou inteligenci v oblasti autonomního řízení. Přestože společnost Kneron čelí konkurenci ze strany obřích průmyslových firem, jako jsou Qualcomm a MediaTek, a také dalších začínajících firem v oblasti čipů pro umělou inteligenci, získala významné podporovatele.

Díky spolupráci plánují společnosti Foxconn a Kneron urychlit nasazení pokročilé umělé inteligence v automobilových aplikacích i mimo ně, přičemž se zaměřují na vývoj ultralehkého čipu umělé inteligence schopného provozovat předem natrénované generativní modely založené na cloudu, jaké využívají služby umělé inteligence, jako je ChatGPT.

Zdroje:
CNBC, Tisková zpráva

Nejnovější články