Robotický startup řeší automatizaci sbírání té nejtěžší suroviny: malin

15. 6. 2022 – 10:48 | Tech | Adam Homola | Diskuze:

Robotický startup řeší automatizaci sbírání té nejtěžší suroviny: malin
zdroj: Fieldwork Robotics

Blíží se konec sezónních brigád ve sbírání plodin na polích? Dost možná ano. Sběr některých surovin už do jisté míry samozřejmě automatizovaný je, nicméně největším oříškem je malé jemné ovoce, které při sběru vyžaduje cit, opatrnou či odbornou manipulaci, jinak se zničí.

To chce řešit technologická firma Fieldwork Robotics, která už má jedno světové prvenství. Podařilo se jí totiž sestrojit robota, který dokáže sbírat jednu z pro roboty nejnáročnějších plodin: maliny. Zároveň nejde jen o nějaký test, ale firma ho už reálně nasadila a takto sesbírané maliny jsou k dostání v některých britských obchodech (Tesco, Ocado, M&S, Sainsbury’s a Waitrose), jak reportuje Guardian.

Vývoj takového robota vyjde v přepočtu na necelých 57 milionů korun, měří 1,8 metru a má čtyři ruce vytištěné na 3D tiskárně.

Roboti se zatím nasazují v Portugalsku především během (a kvůli) velkého nedostatku sezónních pracovníků. Ten je znatelný napříč celou Evropou a obzvláště citelný je v Británii v dnešní, pobrexitové době. Ostatně podle organizace British Summer Fruits tam chybí něco kolem 10 tisíc pracovníků. V tomto případě tak roboti nebudou brát lidem práci a prozatím je nebudou nahrazovat, jako spíše doplňovat.

„Ve vývoji našich sběrných robotů děláme skutečné pokroky. Maliny jsou velice senzitivní, tudíž jsme museli vyvinout technologii, co dokáže aplikovat dostatečně velkou sílu na to, aby malinu utrhla, aniž by ji poškodila. Zároveň teď máme už tak pokročilé senzory, že jsou schopné určit která malina je zralá na utrhnutí a která ještě ne. To znamená, že všechno to, co se sebere, se může prodávat,” řekl pro Guardian šéf Fieldwork Robotics Rui Anders.

A jak je to s výkonem? Roboti prý zvládnout sebrat 1 kg malin za hodin s tím, že cílem firmy je dostat se na více jak 4 kg za hodinu. Fieldwork by se také chtěli dostat do fáze, kdy robot zvládne sesbírat 25 tisíc malin denně, což je výrazně víc než průměrný člověk. Ten zvládne během běžné osmihodinové šichty sesbírat zhruba 15 tisíc malin denně.

Zdroje:
Guardian, Fieldwork Robotics

Nejnovější články