PwC CEO Survey: Výrazně vzrostl počet ředitelů, kteří nevěří české ekonomice. I tak chtějí ale častěji lidi nabírat, než propouštět

3. 2. 2023 – 12:01 | Tech | Redakce StartupInsider | Diskuze:

PwC CEO Survey: Výrazně vzrostl počet ředitelů, kteří nevěří české ekonomice. I tak chtějí ale častěji lidi nabírat, než propouštět
zdroj: PwC

Téměř dvě třetiny manažerů (64 %) očekávají, že výnosy jejich firmy v letošním roce porostou. „Dobrá zpráva je to nicméně jen na první pohled. Víra manažerů v růst vlastních výnosů je totiž nejnižší za posledních deset let. A historie ukazuje, že vývoj českého HDP se zpožděním kopíruje náladu mezi šéfy firem. Naposledy byla hodnota sebevědomí ve vlastní firmy takto nízko v roce 2013, kdy Česko skutečně prožívalo recesi. Pokud jsou tedy růstová očekávání nižší než v minulosti, lze skutečně předpokládat pokles české ekonomiky,“ připomněl řídící partner PwC Česká republika Jiří Moser. 

To koneckonců potvrzuje i přímo položená otázka: 82 % generálních ředitelů českých firem očekává v letošním roce pokles české ekonomiky, je to nejhorší výsledek od roku 2018, kdy se v PwC CEO Survey takto formulovaná otázka objevuje. Celých 30 % přitom počítá s výrazným poklesem ekonomiky, naopak jen 7 % manažerů věří v její růst. 

Očekávání českých manažerů jsou tak naprosto odlišná od předchozích let. Zatímco letos očekává pokles ekonomiky 82 % ředitelů, loni to bylo jen 29 %. A naopak, loni věřilo v růst 55 % manažerů, letos je to jen 7 %.  Čeští generální ředitelé jsou tak ještě pesimističtější než jejich kolegové ve světě. Podle globálního průzkumu 73 % šéfů firem očekává pokles globální ekonomiky, přičemž i to je nejhorší výsledek  za 12 let.

Ve střednědobém horizontu následujících tří let už jsou očekávání výrazně optimističtější, poklesu se bojí jen 24 % manažerů, zatímco v růst věří 56 %. „Generální ředitelé v dlouhodobém i střednědobém výhledu české ekonomice věří, domnívají se, že letošní recese bude jen krátká a nijak hluboká. Manažeři věří, že jejich firmy jsou v dobré kondici, a i v letošním roce porostou,“ dodal Jiří Moser. 

Očekávaný růst výnosů je navíc podpořen především zvýšením cen služeb a výrobků, ke kterému již sáhlo 75 % firem a dalších 18 % se k tomuto kroku chystá. Naopak náklady snížilo jen 65 % firem a k diverzifikaci nabídky produktů a služeb využilo jen 44 % společností. V tomto směru se české firmy zachovaly jinak než podniky v rámci Evropské unie. Zatímco 75 % českých firem zvýšilo ceny, v EU k podobnému kroku přistoupilo jen 57 % společností. 

Právě vysoká inflace je největší hrozbou pro 90 % generálních manažerů, ještě před dvěma lety to bylo jen mírně přes polovinu šéfů firem. V závěsu za inflací se umístila další dvě rizika, která spadají do ranku nákladových tlaků: shodně 85 % šéfů firem má obavu z růstu mzdových nákladů a volatilních cen energií.

„Nevýhodou této momentálně nejobávanější hrozby přitom je, že se jí firmy můžou jen velmi těžko bránit. V podstatě jediným receptem je flexibilní cenová politika, což se ovšem lépe říká, než následně v praxi provádí. Lepší možnosti už firmy mají při zajišťování se proti dvěma provázaným a doprovodným projevům inflace: rostoucím úrokovým sazbám a kurzovému riziku. Tady lze využít hedgeových nástrojů a přirozeného zajištění vlastní strukturou financování v kombinaci s měnovou politikou,“ říká Olga Cilečková, partnerka PwC Česká republika pro řízení finančních rizik.

Chybějící lidi označilo za potenciální hrozbu 81 % generálních ředitelů, zatímco před rokem to bylo 94 %.  To je více než hrozba geopolitických rizik (77 %) nebo volatilních cen surovin (77 %). Mezi vysoká rizika řadí generální ředitelé i rostoucí kybernetické hrozby (71 %), což je meziroční nárůst o 17 procentních bodů.

„Obava z rizik spojených s inflací je logická, ale lze předpokládat, že odezní ve chvíli, kdy inflace klesne zpět na obvyklé hodnoty. Jinak je to s meziročním nárůstem obavy z kyberbezpečnosti o 17 procent. Tam se riziko v čase průběžně zvyšuje a toto číslo odráží spíš přibývající počet ředitelů, kteří si ho uvědomují. Jako zodpovědné se proto jeví, že 33 % českých ředitelů plánuje zvýšit investice do kyberbezpečnosti v reakci na stoupající geopolitická rizika. I tady se ale hodí dodat, že průměr Evropské unie je 48 procent a v Německu plánuje navýšení investic do kyberbezpečnosti dokonce 70 procent ředitelů,“ vysvětluje Tomáš Kuča, partner PwC Česká republika pro řízení rizik.

Naopak strašák posledních let, pandemie a jiné krize spojené se zdravím, vnímají šéfové firem jako nejmenší hrozbu – trápí 20 % manažerů, zatímco před rokem to bylo 73 %. Tři čtvrtiny firem zároveň dodávají, že jejich výnosy se již dostaly nad úroveň předcovidového období. 

O PwC CEO Survey

CEO Survey je unikátní soubor dat a analýz, který ukazuje, jak se na svět dívají přední představitelé významných firem. Tedy ti, jejichž názory a rozhodnutí do značné míry formují národní i globální ekonomiku. Průzkum a následná studie řeší jak tradiční ekonomické otázky tvořící souvislou časovou řadu, tak i aktuální témata. Česká verze CEO Survey letos vznikla počtrnácté a během listopadu a prosince se jí zúčastnilo celkem 202 respondentů z řad generálních ředitelů českých firem. 

O PwC

V PwC usilujeme o budování důvěry a řešení důležitých problémů ve společnosti. Jsme součástí celosvětové sítě firem ve 156 zemích světa s více než 295 tisíci lidmi, jejichž cílem je poskytovat ty nejkvalitnější služby v oblasti řízení rizik, poradenství a daňových služeb. Více o naší společnosti naleznete na stránkách www.pwc.com, kde nám můžete povědět i o tom, na čem záleží právě vám. PwC je označením pro světovou síť společností PwC, přičemž každá společnost této sítě je samostatným právním subjektem. Pro bližší podrobnosti můžete navštívit webovou stránku www.pwc.com/structure.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články