Apple, Alphabet nebo Amazon. Co napoví hospodářské výsledky technologických gigantů

2. 2. 2023 – 11:55 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Apple, Alphabet nebo Amazon. Co napoví hospodářské výsledky technologických gigantů
zdroj: Amazon

Hospodářské výsledky za 4. čtvrtletí zatím ukazují značný tlak na marže zejména v technologickém sektoru. Tento týden je tak hodně v sázce, protože po čtvrtečním uzavření trhů mají svůj hospodářský výsledek zveřejnit Apple, Alphabet a Amazon. Analytici nejsou nijak zvlášť optimističtí a podle nich budou výsledky i v případě těchto technologických firem odrážet tlaky na marže.

Technologické firmy zveřejní výsledky

Tento týden je pro akciové trhy velmi důležitý, protože své hospodářské výsledky zveřejní značná část skutečně významných firem z různých indexů. Nejzajímavější bude čtvrtek, kdy se po uzavření trhů dozvíme výsledky Applu, Alphabetu i Amazonu. Vzhledem ke slabým výhledům Intelu a Microsoftu teď visí ve vzduchu nervozita. Analytici očekávají, že Apple zveřejní první zápornou míru růstu za tři roky, konkrétně meziročně o 2 % nižší výnosy a o 7 % nižší EPS (výnos na akcii). Dostupné údaje od výrobců paměťových čipů vypovídají o výrazném zpomalení v oblasti spotřební elektroniky a bylo by zvláštní, kdyby se právě Applu podařilo těmto problémům uniknout. 

O Alphabetu se všude mluví kvůli desetimiliardové investici Microsoftu do OpenAI a technologie ChatGPT, což je podle mnohých hrozba pro vyhledavače Google. Analytici očekávají, že Alphabet vykáže už druhé čtvrtletí po sobě záporný růst výnosů a EPS 1,32 USD, což představuje meziroční propad o 6 %. V loňském roce zažil velký propad i celý segment internetového obchodování a zvlášť těžce to kvůli velkým investicím během pandemie odnesl Amazon. Ve třetím čtvrtletí se situace zlepšila a růst výnosů zrychlil, ale ohledně čtvrtého čtvrtletí jsou analytici i nadále skeptičtí a očekávají pouze 6% meziroční růst výnosů a EPS 0,52 USD, tj. meziročně o 9 % vyšší.

Ještě před čtvrtečním zveřejněním důležitých výsledků technologického sektoru se trh dočkal předkrmu v podobě klíčových ukazatelů firem UPS, Caterpillar a Snap. Každá z nich nabízí jiné údaje o makroekonomické situaci, což může být pro investory velmi užitečné. UPS jako největší logistická firma světa hodně vypovídá o stavu přeshraničního a internetového obchodování. Společnost Caterpillar je zajímavá kvůli své stopě v cyklických odvětvích, jako jsou těžba a stavebnictví, a značná část jejích výnosů navíc závisí na čínské ekonomice. Zveřejnění výsledků firmy Snap bylo několik posledních sezón událostí, které dokázaly zamávat s trhy, protože jako první nabízí obrázek o globální poptávce po online reklamě. 

Šílený tlak na marže u amerických technologických firem

Z dosavadních údajů publikovaných v této výsledkové sezóně vyplývá, že se vyhlídky zhoršují, dál vládne zvýšená nejistota a marže se prudce snižují, takže pro firmy bude obtížné dosáhnout EPS na úrovni konsenzuálních odhadů pro fiskální rok 2023. Firmy z indexu Nasdaq 100 zatím hlásí ve čtvrtém čtvrtletí mezikvartální snížení ziskových marží zhruba o 1,2 procentního bodu. Pokračuje tedy trend z předchozího čtvrtletí, kdy došlo k propadu o 0,9 %. 

Ziskové marže dosáhly vrcholu ve druhém čtvrtletí 2021 a od té doby už se index Nasdaq 100 propadl o 3,9 procentního bodu na současných 13,3 %, tedy pod průměrných 13,8 % od roku 2010. Pokles marží budou trhy řešit i v první polovině letošního roku a v druhé polovině roku bude záležet na tom, zda nepřijde recese. Akciové trhy počítají v oblasti inflace, výnosů a recese s ideální situací, a tak stačí i malá odchylka od očekávaných hodnot, aby se znovu rozbouřily.

Peter Garnry vytvořil pro Saxo Bank měsíční publikaci Alpha Picks, která vybírá nejatraktivnější akcie na amerických, evropských a asijských trzích. Kromě toho přispívá do čtvrtletních předpovědí Saxo Bank a ročních Šokujících předpovědí a je pravidelným komentátorem na televizních stanicích, včetně CNN a Bloomberg TV. Finanční odvětví stále více používá počítačové programy pro zvládání obrovského množství informací a pro tvorbu lepších předpovědí. Garnry a jeho kolegové z týmu kvantitativních strategií vytvářejí automatické počítačové modely s tvorbou signálů a předpovědí pro širokou řadu finančních instrumentů. Obchodní přístup podporovaný kvantitativními modely je velmi dynamický a flexibilní i v proměnlivém tržním prostředí. Kromě kvantitativních strategií také vede volné akciové portfolio, na kterém ukazuje, jak vytvářet pozice na akciovém trhu a reagovat na průběh událostí. Peter Garnry absolvoval Copenhagen Business School a je držitelem charty CFA®.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články