Ostravský startup Perfect-Air vám prozradí, kdy je ovzduší nejškodlivější

31. 5. 2022 – 17:09 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Ostravský startup Perfect-Air vám prozradí, kdy je ovzduší nejškodlivější
zdroj: Profimedia

Chcete vědět, kdy si z venkovní procházky ve svých plicích odnesete nejméně škodlivin? Monitorovací stanice českého startupu Perfect-Air vám prozradí i původ škodlivých látek momentálně otravujících vzduch.

Světová zdravotnická organizace WHO provedla průzkum kvality ovzduší v 6 tisících městech 117 zemí světa a zjistila, že naprostá většina lidské populace (99 %) dýchá vzduch překračující mezinárodně stanovené hranice. Lidé jsou vystavovaní velkému množství jemných prachových částic a oxidu dusičitého a za většinu škodlivých emisí je zodpovědné spalování fosilních paliv.

Český startup Perfect-Air z Ostravy sice nenapomáhá ovzduší čistit, ale monitoruje jeho stav na lokální bázi a osobní úrovni. Jeho stanici si totiž můžete pořídit domů a sledovat tak, kdy je vzduch venku nejškodlivější a přizpůsobit tomu svůj plán na procházku a venčení psa, například.

Perfect-Air vylepšuje údaje Českého hydrometeorologického ústavu, který sbírá data pouze plošně, a nikoliv v hyperlokálním měřítku (loni byla koncentrace znečištění v ovzduší podle ústavu druhá nejnižší za posledních 10 let).

Zařízení, jehož údaje jsou kalibrované na základě dat z družic, a které využívá umělou inteligenci s unikátním algoritmem, v reálném čase informuje i o zdrojích znečištění. Stanice v současnosti měří výskyt pevných částic PM2,5 a PM10 spolu s tlakem, vlhkostí a teplotou. Do budoucna se počítá s měřením NO2, CO, SO2, O3, NOx, C6H6, což bude odrážet výskyt pylů, požárů a hustoty dopravy.

„Hyperlokální měření znečištění ovzduší je přesně to, co zajímá každého jedince, protože to ovlivňuje jeho zdraví. Díky technologiím, které přinášíme, dokážeme lidem vysvětlit a demonstrovat dopady znečištěného ovzduší na zdraví a zároveň jim dáváme možnost díky naší webové nebo mobilní aplikaci zvýšit kvalitu života,“ popisuje Martin Malčík, zakladatel společnosti Perfect-Air.

Systém startupu Perfect-Air momentálně využívají školy, obce, města, výzkumné týmy, firmy a lidé s dýchacími obtížemi.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články