Google se prý chystá investovat do populárního AI startupu Character.AI

15. 11. 2023 – 13:02 | Tech | Adam Homola | Diskuze:

Google se prý chystá investovat do populárního AI startupu Character.AI
zdroj: Foto: Character AI

Google údajně vede pokročilá jednání o významné investici do rozvíjejícího se startupu Character.AI. Zdroje Reuters obeznámené s jednáním naznačily, že by technologický gigant mohl přispět významnou částkou, potenciálně v řádu stovek milionů dolarů, na podporu růstu firmy AI.

Character.AI zažívá rychlý růst počtu uživatelů, což vyžaduje další finanční prostředky na zdokonalení tréninku modelů a uspokojení rostoucí poptávky.

Společnost Character.AI se v současné době při své činnosti spoléhá na cloudovou výpočetní infrastrukturu Googlu a specializované jednotky pro zpracování tenzorů (TPU).

Společnost Google ani Character.AI se však k těmto investičním jednáním oficiálně nevyjádřily.

Startup spoluzaložili bývalí inženýři společnosti Google Noam Shazeer a Daniel De Freitas a vydobyl si mezeru umožňující uživatelům komunikovat s verzemi známých osobností a fiktivních postav založenými na umělé inteligenci. Poskytují také nástroje, pomocí nichž mohou uživatelé vytvářet personalizované chatboty.

Společnost Character.AI zaznamenala během šesti měsíců od spuštění 100 milionů návštěv měsíčně a zkoumá také možnosti financování vlastního kapitálu od investorů rizikového kapitálu, což by mohlo zvýšit ocenění společnosti na více než 5 miliard dolarů.

Startup již dříve získal 150 milionů dolarů při ocenění 1 miliardou dolarů v kole vedeném společností Andreessen Horowitz letos v březnu.

Tento investiční trend, kdy přední poskytovatelé cloudových služeb navazují partnerství s firmami zabývajícími se umělou inteligencí, aby podpořili využívání konkrétních platforem nebo hardwaru, odráží kroky dalších technologických gigantů, jako jsou investice Microsoftu do OpenAI a podíly Amazonu a Googlu ve společnosti Anthropic.

Zdroje:

Nejnovější články