EIT Health podpoří dvacítku zdravotnických startupů. Mezi vybranými je i český projekt 3DIAMOND

7. 7. 2022 – 15:20 | Tech | Šárka Tmějová | Diskuze:

EIT Health podpoří dvacítku zdravotnických startupů. Mezi vybranými je i český projekt 3DIAMOND
zdroj: Shutterstock

Rekordních 20 inovací v raných fázích vývoje dosáhne letos na podporu z výzvy EIT Health RIS Innovation Call, která se soustředí na inovace zdravotní péče v zemích střední, východní a jižní Evropy. Ke slibným inovacím patří také český projekt 3DIAMOND, který má za cíl zajistit kvalitní 3D tisk pro zdravotnická zařízení a následnou správu životního cyklu vzniklých modelů.

V pořadí již čtvrté výzvě EIT Health RIS Innovation Call se sešlo více než 80 návrhů, více než dvojnásobek loňských přihlášek. Subjekty, které vybrané inovace vyvíjejí, získají financování ve výši až 1,8 milionu korun na další rozvoj svého produktu či řešení spolu s mentoringem, účastí na bootcampu a přístupem k potenciálním investorům a partnerům prostřednictvím organizace EIT Health, sítě sdružující přibližně 150 zdravotnických organizací.

Nejúspěšnější žadatelskou zemí bylo letos Portugalsko s šesti projekty, následované Chorvatskem a Řeckem se čtyřmi inovacemi. Uspěla kupříkladu portugalská chytrá náplast Adhesiv.AI, která využívá speciální biosenzory monitorující optimální hojení rány. Taktéž portugalský projekt CardioWheel zase dokáže měřit EKG signály řidičů a ve spolupráci s dalšími chytrými systémy může zabránit dopravní nehodě kupříkladu v případě infarktu.

Z chorvatských projektů pak zaujal například virtuální asistent MEGI, který má s využitím umělé inteligence a personalizovaných protokolů pacientům připomínat nutnost vzít si léky či si doma měřit tlak. Domácí péče byla ostatně pozorovatelným letošním trendem – skoro polovina vybraných projektů se zaměřuje na řešení zdravotní péče a prevence u pacientů doma.

Například litevské konsorcium PIOAS vyvíjí rychlé, neinvazivní a přenosné zařízení pro monitoring stavu plic, který zdraví pacienta sleduje bez nutnosti držet jej v nemocnici. Systém Nursing.AI zase sbírá a vyhodnocuje biometrická data seniorů jako je teplota, krevní tlak, tep či kvalita spánku, přičemž dokáže poskytovatele péče včas upozornit na případné odchylky.

„Rekordní počet přihlášek, které reprezentovaly úspěšné návrhy do letošní výzvy RIS Innovation Call, jasně ukazuje, že střední, východní a jižní Evropa je plná talentovaných inovátorů, kteří mají skvělé nápady a mohou nastartovat novou éru řešení pro zdravotnictví. Naším cílem je najít ty nejlepší nápady a inovace v raných fázích v celém regionu a podpořit různé hráče z byznysového i akademického světa, aby vytvářeli konsorcia a přeměnili své koncepty v realitu,“ uvádí Mónika Tóth, ředitelka EIT Health InnoStars RIS.

„Jsme hrdí na to, že z výzvy RIS Innovation Call už za poslední tři roky vzešlo několik velkých úspěchů, jako je například STEMI coby inovace, která pomáhá šetřit životně důležitý čas při diagnostice kardiovaskulárních onemocnění. Tento slovenský projekt, který získal podporu v roce 2019, vyhrál v roce 2021 cenu EIT Health Bridgehead Global. Také byl zvolen nejlepším projektem v lucemburské výzvě House of MedTech a v Central European Initiative (CEI) v kategorii ‚časná reakce na COVID 19‘. Dalším příkladem je projekt EmPlastrum, v rámci nějž byly vyvinuty náplasti různých velikostí s integrovanými UVB LED, což umožňuje pacientům s psoriázou léčit se doma. Toto řešení vyhrálo několik startupových soutěží a získalo 100 000 euro ze strukturálního fondu EU,“ dodává Mónika Tóth.

Zdroje:
EIT Health

Nejnovější články