Digitalizaci zastaralého českého zdravotnictví chce prolomit Medevio

3. 6. 2022 – 9:19 | Digitál | Adam Homola | Diskuze:

Digitalizaci zastaralého českého zdravotnictví chce prolomit Medevio
zdroj: Petr Bartoš, Lupa.cz

Medevio je digitální platforma, která má za cíl zlepšit české zdravotnictví pomocí moderních technologií. Digitální aplikace již od jara 2021 pomáhá českým praktickým lékařům a pediatrům komunikovat s pacienty na dálku. Použilo ji již více než 60 tisíc pacientů a vyřídili v ní už přes 150 000 požadavků.

Nejen pandemie covidu, ale především ta, ukázala na zvyšující se zájem lékařů o aplikace umožňující komunikaci s pacienty na dálku. Prostřednictvím aplikací jako Medevio tak mohou doktoři získávat strukturované informace od pacienta tak, aby se ho nemuseli opakovaně ptát a aby měli vše připraveno už před případnou návštěvou, která navíc leckdy není ani potřebná.

Jde hlavně o popis příznaků, anamnézy nebo administrativní informace. To je obzvláště užitečné především během covidových vln, kdy pacienti oznamují příznaky, rizikové kontakty, potřebují žádanky na vyšetření, neschopenky apod.

Medevio pak dokáže pomoci i v případě rutinních úkonů, od vydávání různých žádanek či potvrzení, vydávání eReceptů a dalších věcí, kvůli kterým pacienti nemusí fyzicky navštěvovat lékaře a jeho ordinaci.

medevio prezentace zdroj: Medevio

Digitální komunikace v aplikaci Medevio má kromě pacientů pozitivní efekt i pro lékaře, kterým šetří čas. Nemusí totiž řešit neustále vyzvánějící telefony nebo nepřehlednou e-mailovou komunikaci.

V loňském roce bylo v Medeviu vyřízeno přes 50 000 požadavků a až 22 % z nich přitom tvoří ty, s nimiž by za jiných okolností museli pacienti přijít fyzicky do ordinace.

‚‚Podle našich zjištění vyřízení jednoho požadavku v Medeviu lékaři v průměru ušetří tři minuty času. Průměrně jsme v ordinacích českých lékařů za dobu existence aplikace takto pomohli ušetřit již 2 500 hodin práce, což představuje až 300 pracovních dní. Jakmile lékař začne Medevio využívat, do aplikace se přesune v průměru 20 % pacientů. Větší procento zaznamenáváme u pediatrů, tam je to už 30 % pacientů,“ odkrývá konkrétní čísla v tiskové zprávě jeden ze zakladatelů Medevia MUDr. Tomáš Doležal, Ph.D.

Ačkoliv jde o digitální aplikaci, cestu k ní si nacházejí lidé všech věkových skupin. Aktuální medián všech pacientů je sice 29 let, průměrný věk pacientů žádajících o eRecept je však 50 let. Nejstaršímu uživateli, který přes Medevio zadal požadavek, bylo dokonce 98 let.

Veškerá komunikace mezi lékařem a pacientem je šifrována stejným způsobem, jaký používají například moderní bankovní instituce. Platforma Medevio běží na infrastruktuře AWS, která splňuje nejvyšší bezpečnostní standardy, ostatně jedním z hlavních cílů platformy je, aby byla zdravotní data pacientů v bezpečí.

Zdroje:
Tisková zpráva, Medevio

Nejnovější články