Drony ve vzdušném prostoru zviditelňuje český startup Dronetag. Předchází tak srážkám s letadly

21. 4. 2022 – 13:46 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Drony ve vzdušném prostoru zviditelňuje český startup Dronetag. Předchází tak srážkám s letadly
zdroj: Dronetag

Chystaná evropská legislativa zpřísní podmínky účasti dronů ve vzdušném prostoru. Vyhoví jim krabička od českého startupu Dronetag.

Vzdušný prostor je po příletu dronů pořádně napěchovaný a dosud nijak zvlášť kontrolovaný. To se ale brzy změní. Evropská agentura pro bezpečnost letectví totiž chystá novou legislativu, podle níž musí všechny drony nad 250 gramů vysílat během letu své identifikační údaje a být tak viditelné pro ostatní účastníky letového provozu.

Přesně na tuto problematiku se zaměřuje český startup Dronetag, jehož zařízení Dronetag Mini se jednoduše připevní na libovolný dron a je následně viditelné pro ostatní skrze mobilní sítě a Bluetooth. Dronetag Mini je přitom nejmenším, nejlehčím a nejlevnějším zařízením svého druhu na trhu, v chodu vydrží půl dne a dá se propojit s mobilní i webovou aplikací.

„Každé zařízení má něco jako globální sim kartu, která mu umožňuje komunikovat s drony po celém světě. Automaticky se tak připojí do dostupné sítě a dron tak zůstává pod kontrolou,“ vysvětluje ředitel společnosti Dronetag Lukáš Brchl.

Brchl založil Dronetag před třemi lety se svými spolužáky ještě během studia na vysoké škole ČVUT a těší se podpoře CzechInvestu a programu CzechStarters. Rovněž se jim podařilo vstoupit do kosmického inkubátoru ESA BIC Czech Rerpublic skrze Space Appliacation Hackathon a v roce 2019 vyhráli vesmírného Oscara Galileo Masters, čímž porazili veškerou celoevropskou konkurenci.

Dalším krokem pro Dronetag je expanze do zahraničí, kde na ně na rozdíl od České republiky čeká vážná konkurence. „Už nyní vidíme, že má produkt širší potenciál i to, jak rychle se technologie vyvíjí a s ní přibývají nové možnosti využití. S drony si tak myslím ještě nějaký čas užijeme,“ uzavírá Brchl.

Zdroje:

Nejnovější články