Dochází místo na solární panely. Nizozemsko-norský startup SolarDuck je vyšle na moře

1. 8. 2022 – 19:17 | Tech | Šárka Tmějová | Diskuze:

Dochází místo na solární panely. Nizozemsko-norský startup SolarDuck je vyšle na moře
zdroj: SolarDuck

Větrné elektrárny v Severním moři začnou brzy doprovázet plovoucí solární panely. Nizozemsko-norský startup SolarDuck začíná spolupracovat s německou energetickou společností RWE, první elektrárny vyplují na moře poblíž Ostende v Belgii v příštím roce.

Do parků větrných elektráren mají lodě už nyní vjezd zakázán, díky solárním panelům od SolarDuck ale mohou elektřinu generovat i v chvílích bezvětří. Turbíny musejí být rozmístěné s dostatečnými rozestupy, aby si navzájem nekradly vítr, zároveň jsou ale do jejich stanovišť už zavedeny podmořské kabely. Plovoucí solární elektrárny tak mají pro svůj start takřka ideální podmínky, při tom zaplní jinak nevyužitelný prostor.

Trojúhelníkové panely od SolarDuck jsou opatřeny speciálními plováky se stojánky, které je udržují ve výšce pěti metrů nad mořem. Jejich životnost firma odhaduje zhruba na 30 let, konstrukce přitom musí odolat drsným povětrnostním podmínkám, vysokým vlnám nebo rzi.

Německá RWE se startupem uzavřela dohodu o výzkumu a rozvoji plovoucích solárních panelů i z toho důvodu, že v Evropě docházejí pozemky pro výstavbu pozemních solárních elektráren.

První na řadě bude testovací instalace na moři poblíž belgického Ostende. Zkušební provoz v rámci pilotního projektu Merganser ověří, jestli technologie obstojí předtím, než bude moct být zavedena i v dalších lokalitách. Testování prvního plátu o kapacitě 0,5 MWp by mělo v Severním moři začít příští rok.

SolarDuck přitom nejsou jedinou společností, která s podobnou technologií experimentuje. Vlastní plovoucí solární panely vyvíjí také norský startup Sunlit Sea. Od solárních kachen je odlišuje způsob umístění - desky plovou přímo na vodní hladině, čímž se snáze chladí a méně je ohrožují i poryvy větru. 

Zdroje:
SolarDuck

Nejnovější články