Čeští investoři podpořili španělský startup Bioo získávající elektřinu z půdy

28. 1. 2022 – 14:17 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Čeští investoři podpořili španělský startup Bioo získávající elektřinu z půdy
zdroj: Bioo

Ani spalování uhlí, ani štěpení jádra atomu, ani vítr, slunce, vlny či geotermální energie. Španělský startup Bioo využívá elektřinu generovanou přirozenými chemickými procesy v půdě, čímž si získal pozornost českého fondu Tensor Ventures.

Alternativní zdroje elektřiny se dají najít i na místech, kde byste je možná nečekali. Španělovi Pablovi Vidartovi se s pomocí nejmodernějších vědeckých poznatků podařilo vymyslet způsob, jak získat elektrickou energii ze zemské půdy. A protože jde o poměrně odborný proces, předám radši slovo samotnému Vidartovi:

“V půdě, hluboko pod zemí, procházejí přírodní látky svým přirozeným životním cyklem. Během tohoto cyklu se rozkládají molekuly, kterými se živí aktivní bakterie v půdě. A díky tomuto procesu se uvolňují elektrony. Naše firma vytvořila mikrobiální palivový článek, který využívá tuto uvolněnou energii a mění ji na elektrický proud.“

Tato technologie slibuje zásadní snížení uhlíkové stopy, pokud na ní v budoucnu přejdou velká města a budou tímto způsobem například osvětlovat domácnosti, ulice a parky. Momentálně se ale Vidartův sedmiletý startup Bioo zaměřuje na zemědělské produkty.

S pomocí elektřiny získané z půdy pracují na 100% udržitelných senzorech, které zemědělcům posílají informace o úrodě na kilometrové vzdálenosti a sami se starají zavlažování plodin. Až dalším krokem bude osvětlování parků a zahrad.

S dostáním produktu na trh mezi světové zemědělce pomůže nová investice českého investičního fondu Tensor Ventures, který je jedním ze tří největších investorů startupu Bioo. Fond Romana Smoly a Martina Drdúla se zaměřuje na startupy stojící na nejnovějších vědeckých poznatcích a ve svém portfoliu má firmy jako Tatum, Veracity Protocol, Superface a Ultimate Suite.

„Jsme nadšení z toho, co Bioo dělá a že takovou skvělou myšlenku můžeme podpořit penězi nejbohatších Čechů, ale i dalších top podnikatelů z celé Evropy. Pablo má úžasný příběh, který ukazuje, že vědecké nadšení a poznatky velmi mladého člověka lze odpovídající péčí transformovat v reálně využitelnou technologii, která může naplnit slova o trvalé udržitelnosti reálnými činy. Moc mu fandíme,“ říká za Tensor Ventures Martin Drdúl.

Avšak získávání elektřiny z půdy není jediným projektem startupu Bioo. Pablo Vidart se svým týmem pracuje také na schopnosti rostlin zapínat hudbu, osvětlení i obrazovky. Vysvětluje to tak, že rostliny mají schopnost vnímat změny frekvencí a dotek lidské ruky lze přeměnit v napětí, které se díky vodivosti rostlin postará o aktivaci elektronického zařízení.

„Tento proces generovaný dotykem člověka funguje bez ohledu na povětrnostní prostředí, ani déšť nebo vítr tento systém neovlivní,“ zakončuje talentovaný Pablo Vidart, kterého Forbes zařadil na seznam evropských 30 pod 30 a Google jeho startup vybral jako jeden z 50 nejinovativnějších v Evropě.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články