Hydroponické kontejnery od GreeenTechu umožňují pěstování kdekoliv na světě, třeba na výstavě v Dubaji

30. 9. 2021 – 15:24 | Tech | Patrik Hajda | Diskuze:

Hydroponické kontejnery od GreeenTechu umožňují pěstování kdekoliv na světě, třeba na výstavě v Dubaji
zdroj: GreeenTech

Ať je léto, nebo mráz, s hydroponickým kontejnerem můžete pěstovat ovoce, zeleninu a bylinky prakticky celoročně. Technologie se předvede na výstavě Expo 2020 v Dubaji.

Již zítra startuje Všeobecná světová výstava EXPO 2020 Dubai, která poběží až do konce března. Na výstavě budeme mít i svého zástupce v podobě českého startupu GreeenTech, který se jako první v naší zemi pustil do vývoje a výroby hydroponických kontejnerů pro pěstování plodin.

GreeenTech teprve loni v červenci založila trojice Dmitrij Lipovskij, Karolína Pumprová a Milan Souček s cílem umožnit lokální pěstování zeleniny, mikrobylinek a drobného ovoce kdekoli na světě. Touto inovací zemědělství chce dosáhnout potravinové soběstačnosti a omezit dovážení produktů.

Jejich hydroponické kontejnery jsou řízené automatizovaným systémem IoT, který si v GreeenTechu sami vyvinuli. Na míru ušitý software vytvoří ideální podmínky a postará se o závlahu, čímž ušetří 95 % vody oproti konvenčnímu zemědělství, přičemž pro růst plodin se nepoužívají žádné chemické postřiky.

Hydroponický modulární systém Urbanio vyrobený pro výstavu bude umístěný do národní restaurace v českém pavilonu na Expo Dubai, takže plodiny v něm vypěstované budou rovnou spotřebované ve zdejší kuchyni.

Startup GreeenTech vedle samotných kontejnerů provozuje v Praze vlastní městskou farmu HerbaFabrica, z jejíchž dvou poboček zásobuje místní restaurace čerstvou zeleninou a bylinkami. Skrze službu HerbaShare zase rozváží své produkty do firem v rámci zdravého benefitu.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články