Vývojářské studio Applifting spolu s iniciativou Zalej mě učí Čechy neplýtvat vodou a pomáhat stromům

20. 9. 2021 – 13:48 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Vývojářské studio Applifting spolu s iniciativou Zalej mě učí Čechy neplýtvat vodou a pomáhat stromům
zdroj: Profimedia

Už vás někdy napadlo, co se zbytkovou pitnou vodou, která by se po použití klidně dala využít na zalévání? Vyzkoušejte webovou aplikaci Zalej mě a pomozte tak městským stromům neuschnout.

Vývojářské studio Applifting je jednou z nejrychleji rostoucích firem nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Mezi jeho klienty patří například Jablotron, Komerční banka či Erste Group. Studio razí naprostou otevřenost, kdy každý jeho applifter ví, jak na tom je a jak jsou na tom ostatní včetně výše platu. Zároveň má každý z nich každý měsíc v pracovní době k dispozici až 160 placených hodin, které může věnovat vlastním projektům či dobrovolnické činnosti.

Toho někteří členové týmu využili k vytvoření webové aplikace Zalejme.cz od stejnojmenné iniciativy. Účelem aplikace je naučit lidi neplýtvat vodou a využít ji k zalévání městských stromů, kterým jinak hrozí usychání.

„Během suchých období je potřeba stromy zalévat, jinak jim hrozí, že i během pouhých několika týdnů mohou uschnout. Správci veřejné zeleně ale nemají dostatečné kapacity ani dost vody na to, aby se o vše postarali. Přitom denně spotřebujeme desítky litrů použitelné vody, která zbytečně odteče do kanálu. Například voda zbylá po mytí ovoce a zeleniny, vychladlá voda po vaření, odtočená voda z kohoutku či sprchy při čekání na teplou nebo zbytky nedopité vody a čaje,“ vysvětluje Michal Polanský, spoluzakladatel internetové platformy Zalejme.cz.

Menší domácnost prý denně dokáže nasbírat až 30 litrů vody, v níž nebylo použito mýdlo. Za sezónu to pak dělá 4 500 litrů na jedinou domácnost, což je dostatečné pro několik menších stromů. Ale aby vaše zalévání mělo největší účinek, je dobré poradit se zmíněnou webovou aplikací.

Ta totiž obsahuje mapu vybraného města zobrazující každý jednotlivý strom. A nejenom to, aplikace svými algoritmy vypočítává i míru zavlažení každého stromu. Bere v potaz historii srážek, vlhkost vzduchu, teplotu i údaje, které zadává sám uživatel, tedy množství použité vody.

„Přibližováním a oddalováním mapy lze přepínat mezi různými úrovněmi pohledu na stromy, a to od celých měst přes čtvrti až po jednotlivé stromy. Každý jeden strom je pak barevně označen podle toho, jak je aktuálně zavlažený. Uživatel tak ihned pozná, který strom má nedostatek vody, a sám zde může vložit informaci o tom, jakým množstvím ho zalil,“ vysvětluje Polanský.

Aplikace od svého vzniku v roce 2019 pomohla inspirovat tisíce lidí k zalévání stromů vodou, kterou by jinak zbytečně plýtvali. Nicméně je momentálně silně omezená podporou měst. Mapa totiž zatím pokrývá pouze Brno, České Budějovice, Litomyšl a Tišnov. Už se ale pracuje na podpoře dalších jako třeba Frýdek-Místek, Břeclav, Kuřim či Němčice nad Hanou, přičemž je na obci, aby se k projektu přidala, a samozřejmě na nás lidech, abychom neplýtvali a zalévali.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články