Refork nahrazující jednorázové plastové příbory přírodními materiály získává investice skrze kryptoměnu

30. 8. 2021 – 16:45 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Refork nahrazující jednorázové plastové příbory přírodními materiály získává investice skrze kryptoměnu
zdroj: Refork

Investoři mají zájem o ekologické startupy. Důkazem budiž Refork, který na rozjezd příborů z přírodních rozložitelných materiálů vybral skrze speciální kryptoměnu 100 milionů korun.

Ekologie hýbe světem, a tak není divu, že se neustále objevují další a další startupy, které jí chtějí vyjít naproti. A záda jim kryjí i investoři, kteří v ekologii vidí jistou stabilitu a budoucnost. Důkazem toho je český startup Refork, který se zaměřil na výrobu ekologických, plně rozložitelných příborů, s nimiž chce vytlačit ty jednorázové plastové z trhu.

Avšak rozjet takovou myšlenku nebylo jen tak. Zakladatelé museli přijít s vlastním materiálem, který poslouží svému účely a následně se rozloží i na domácím kompostu. Jeho složení popisuje šéf produktu Dan Beseda pro E15 následovně: hlavní složkou jsou dřevní piliny, tedy odpadní materiál dřevního průmyslu, který drží pohromadě přírodní polymer produkovaný mikroorganismy, přičemž se do toho přimíchávají ještě minerály pro lepší opracovatelnost.

To vše pochází z České republiky a zde se to také vyrábí, což ze samotného Reforku dělá ekologicky smýšlející firmu s nižší uhlíkovou stopou. Z materiálu se vyrábějí převážně příbory, ale stejně tak může posloužit k výrobě misek a talířů, kartáčků, hřebenů, ale uvažuje se i o využitelnosti v automobilovém průmyslu a jiných odvětví, kde by speciální materiál mohl nahradit plasty.

„Výrobky Refork po sobě nezanechávají mikroplasty ani žádné chemické nebo toxické stopy. Všechny vstupní suroviny jsou rozložitelné v různých prostředích včetně domácího kompostu, půdy nebo mořské vody, a to v rámci měsíců,“ říká zakladatel firmy Josef Homola pro Forbes.

Refork již vyrobil 1 milión příborů, ale v následujících měsících by produkci rád navýšil na 20 milionů kusů měsíčně. Startup v budoucnu čeká expanze za hranice České republiky, protože jinak svého cíle, tedy stát se evropskou jedničkou, asi nedosáhne.

S rozvojem firmě pomáhá investice dosahující 100 milionů korun, kterou se podařilo získat méně tradičním způsobem – skrze kryptoměnu. Zakladatelé vytvořili vlastní EFK Token obchodovatelný na burze, který přilákal ekologicky smýšlející investory, kteří nákupem kryptoměny přímo podporují Refork.

Zdroje:

Nejnovější články