Český startup Luftio umí díky čistému vzduchu zajistit vyšší produktivitu

2. 8. 2022 – 12:05 | Tech | Adam Homola | Diskuze:

Český startup Luftio umí díky čistému vzduchu zajistit vyšší produktivitu
zdroj: Foto: Luftio

Začalo to jednoduše: Během prvního covid lockdownu na jaře 2020 si dva studenti uvědomili, že existuje vztah mezi tím, jak často a dlouho větrají a jak jsou pak produktivní při učení a při práci na počítači.

Rozhodli se tak vytvořit si nástroj, který je samotné učil, jak si zlepšovat kvalitu vzduchu. Až časem se zaměřili na místa s vyšší koncentrací lidí na malém prostoru, tedy především firmy a školy.

Český startup Luftio v čele se spoluzakladatelem a CEO Josefem Tatíčkem slibuje zvýšení produktivity díky optimalizaci CO2 na pracovišti. Podle startupu totiž může kvůli špatné kvalitě vzduchu klesnout produktivita řádově až o 50 %. Ruku v ruce s tím jde i případné onemocnění zaměstnanců, neboť díky udržení vlhkosti na ideální úrovni se zmenšuje pravděpodobnost přenosu nemoci.

V praxi pak Luftio stojí na senzorech kvality vzduchu umístěných v kanceláři. Senzory měří kvalitu vzduchu (konkrétně jde o koncentraci oxidu uhličitého, organické těkavé látky, teplotu, vlhkost a atmosférický tlak) a odesílají naměřená data do aplikace a do dashboardu, kde s nimi už může pracovat správce budovy, ředitel firmy, manažer, nebo jednoduše kdokoliv, kdo může mít k něčemu takovému v dané firmě přístup. Senzory pak samy od sebe na špatný vzduch upozorní barvou svého podsvícení.

Luftio je navíc praktické v tom, že se hodí jak do budov bez vzduchotechniky, tak i do moderních budov se vzduchotechnikou. Díky senzorům se zaměstnanci například ve starších budovách bez vzduchotechniky naučí, kdy a jak efektivně větrat, nebo jak obsluhovat různé externí nástroje, kterými může být například klimatizace.

V budovách se vzduchotechnikou pak zase není problém jejího napojení na senzory a tím pádem zajištění jejího správného fungování a vyšší efektivity.

Luftio v základu nabízí tři služby – měsíční analýzu s reportem, která začíná na 9999 Kč, nákup senzorů, kdy jeden senzor (+ aplikace, dashboard a instalace v ceně od 10 kusů) začíná na 4999 Kč a v neposlední řadě pak individuální řešení, kdy lze s firmou řešit například integraci stávajícího systému vzduchotechniky na míru.

Zdroje:
Luftio

Nejnovější články