Pevný, ekologický a jedlý. Japonský startup Fabula vyrábí cement ze zbytků jídla

14. 6. 2022 – 17:10 | Ekologie | Šárka Tmějová | Diskuze:

Pevný, ekologický a jedlý. Japonský startup Fabula vyrábí cement ze zbytků jídla
zdroj: Fabula Inc.

V Japonsku se ročně vyhodí až šest milionů tun jídla. Startup Fabula přišel s originálním řešením, jak zabránit plýtvání, které je navíc nízkoemisní a velmi jednoduché: Ze zbytků a takřka jen za užití běžných kuchyňských spotřebičů z něj vyrábí stavební materiál.

Výzkumníci Kota Mačida a Juja Sakai z Tokijské univerzity vyvinuli technologii, která potravinový odpad dokáže přeměnit ve stavební hmotu s vlastnostmi cementu. Dokonce ještě lepšími, než jakými disponuje klasický cement – podle vědců má výsledná hmota z potravinových zbytků téměř čtyřnásobnou pevnost v tahu nebo ohybu.

Mačida a Sakai doufají, že se jim díky tomuto vynálezu podaří zmírnit globální oteplování a strefit rovnou dvě mouchy jednou ranou. „Mojí specializací je beton, který jsem původně zkoumal. Jeho výroba má na životní prostředí velmi negativní dopad, protože při ní vzniká velké množství oxidu uhličitého. Zásob hlavních surovin pro beton, jako třeba vápence, navíc celosvětově ubývá. Chtěl jsem vytvořit materiál, který ho může nahradit,“ popsal docent Sakai pro agenturu AP.

Výrobou cementu podle think tanku Chatham stojí za osmi procenty emisí CO2. Využitím potravinového odpadu by se navíc omezil vznik metanu, který zbytky jídla produkují, když hnijí na skládkách.

Zatím nádobí, časem možná i panely?

Univerzitní vědci a přátelé z dětství v jednom loni za účelem výroby potravinového cementu založili vlastní startup Fabula Inc. Ve spolupráci s dalšími japonskými firmami dnes vyrábí hrnky, příbory nebo nábytek, nový materiál má ale podle nich větší potenciál pro využití na stavbách.

Zbytky jídla nejprve vysuší, posléze je rozdrtí, stlačí a tepelně zhustí. Prvotní pokusy prováděli Sakai a Mačida se dřevem a kousky plastu, posléze si ale uvědomili, že stejně dobře funguje i jídlo. Potravinový cement tak může vzniknout prakticky z libovolných organických zbytků – experimentovali s čajovými lístky, kávovou sedlinou, čínským zelím, zeleninovými slupkami a zbytky obědů. Každá ingredience pak vyžaduje trochu jiný výrobní postup.

Podle Sakaie je teoreticky možné vzniklou hmotu sníst, pokud ji zvládnete rozemlít na kousky a převařit ve vodě. Aby si na něm nepochutnávali hlodavci či další škůdci a získal voděodolné vlastnosti, je potřeba ho nalakovat. Právě jedlost ale potravinovému cementu dodává další rozměr využití – při živelných a jiných katastrofách. „Například pokud není možné dostat k lidem v nouzových příbytcích jídlo normální cestou, můžou sníst nábytek vyrobený z jedlého cementu,“ vysvětluje Sakai.

Cement z jídla je recyklovatelný, hotový prášek je možný neomezeně používat znovu a znovu. Pokud naopak už není potřeba, snadno se v přírodě rozloží. „Doufáme, že tento cement postupně nahradí výrobky z plastu a klasického cementu, které mají na životní prostředí mnohem horší dopady,“ uzavírá Mačida.

Zdroje:

Nejnovější články