Houba jako stavební materiál budoucnosti? Kyjovský startup Myco získal 14 milionů

18. 7. 2022 – 16:30 | Ekologie | Šárka Tmějová | Diskuze:

Houba jako stavební materiál budoucnosti? Kyjovský startup Myco získal 14 milionů
zdroj: Myco

Biotechnologický startup Myco se soustředí na vývoj a výrobu materiálů z houbového mycelia a zemědělských či dřevařských odpadů. Výrobky na houbové bázi jsou ekologické a využití nacházejí v řadě odvětví od stavebnictví po design. Produkt jihomoravských inovátorů teď 14 miliony podpořili investoři ze skupiny Garage Angels a JIC Ventures.

David Minařík a Jan Ostrezi založili Myco před rokem a půl s vizí ekologické náhrady jednorázových plastových obalů, jejichž využívání považují za dlouhodobě neudržitelné. Podzemní část houby Reishi v kombinaci s pilinami, odpadním papírem či konopným pazdeřím tak speciálním postupem přetvářejí v materiál, který dokáže efektivně nahradit třeba dřevotřísku nebo polystyren, zároveň se ale dovede přirozeně rozložit, když už není potřeba.

14milionová investice umožní Myco vyvinout novou automatizovanou linku, která by kapacitu výroby unikátního houbového materiálu měla zvýšit na 1200 metrů krychlových ročně. Mechanické vlastnosti produktu lze přizpůsobit konkrétnímu použití, ať už při samotné výrobě nebo povrchovou úpravou.

„Již od začátku jsme si dali za cíl, aby náš projekt měl opravdový ekologický dopad a bylo možné s přírodním materiálem pracovat ve velkých objemech. Podařilo se nám vyvinout unikátní způsob výroby a získali tak konkurenční výhodu. Věříme, že i díky investici ji zužitkujeme a podaří se nám nejen obsadit český trh, ale připravit se na druhé investiční kolo a další expanzi,“ říká zakladatel Myco David Minařík.

„Pro Garage Angels byla vždy důležitá myšlenka podpory lokálních projektů, které mají potenciál změnit svoje odvětví a posunout jej třeba k menší závislosti na plastech a fosilních zdrojích,“ říká Jiří Hlavenka, jeden z nejvýraznějších členů Garage Angels. „Projekt Myco je pro nás zajímavý i tím, že kromě samotné investice se může při podpoře projektu ukázat výhodou rozdílný původ a zkušenosti členů Garage Angels z průmyslu a výroby,“ doplňuje Ladislav Košárek, lead investor za Garage Angels.

Zdroje:
Tisková zpráva, Myco

Nejnovější články