Konec těžkým balením pracích prášků. Startup EcoHaus chystá ekologické prací papírky

4. 3. 2022 – 16:20 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Konec těžkým balením pracích prášků. Startup EcoHaus chystá ekologické prací papírky
zdroj: EcoHaus

Na českém trhu by se do pár měsíců měly objevit prací papírky měnící se při kontaktu s vodou v gel. Startup EcoHaus vyzdvihuje jejich skladnost a lehkost v porovnání s běžnými pracími prostředky, nemluvě o jejich ekologičnosti.

Jen máloco z běžných produktů v supermarketu konkuruje svojí váhou balení pracích prášků. Krabice či igelitové pytle navíc doma zabírají spoustu místa a jejich obalový materiál není z těch nejekologičtějších. A tento stav trhu nevyhovoval studentce textilní fakulty Petře Doubkové natolik, že se rozhodla přijít s vlastní alternativou pracích papírků v rámci startupu EcoHaus.

Se svým nápadem získala koncem minulého roku podporu inkubátoru Lipo.ink a zároveň vybrala na crowdfundingové platformě HitHit téměř půl milionu korun, čímž si ověřila reálný zájem budoucích zákazníků o alternativní prací prostředek.

Jedná se o papírek o velikosti vizitky, který se při kontaktu s vodou promění v gel, který vypere mezi 6 a 8 kily prádla, přičemž v jednom balení najdete takových papírků šedesát. Jelikož produkt neobsahuje žádné plasty, pyšní se nižší uhlíkovou stopou, a i díky jeho skladnosti je z něj méně odpadu. Není však zcela nezávadný.

EcoHaus zdroj: EcoHaus

„Problematická je hlavně složka SLS. Pro člověka je neškodná, ale může způsobit nepříjemnosti vodním organismům. Je tam v zanedbatelném množství, jiní výrobci ji třeba ve složení ani neuvádí, protože její podíl je menší než jedno procento. Bohužel nemůžeme chtít po jednom produktu všechny výhody,“ přiznává pro StartupJobs Newsroom Petra Doubková.

O její produkt projevily během kampaně zájem zejména lidé zajímající se o bezodpadní životní styl následované maminkami s dětmi. Sama ale cílí i na seniory, kteří se nebudou muset tahat s těžkými pracími prášky a na cestovatele, jelikož už tak skladný papírek lze i rozstřihat a použít na menší objem prádla.

Petra Doubková je na vše momentálně sama a vedle startupu a školy má i práci na plný úvazek. Ale probíhající jednání o investicích by jí mohlo umožnit vytvořit tým a rozšířit produktovou řadu třeba o alternativu k prostředkům na mytí nádobí. V zájmu je i přesunutí výroby do České republiky, aby se ještě více snížila uhlíková stopa vznikající přepravou.

Prací papírek od EcoHaus momentálně ještě nikde nekoupíte, ale to by se do půl roku mělo změnit. Doubková totiž už jedná s nejrůznějšími obchody o možné spolupráci. „Už během kampaně jsem dostala opravdu hodně nabídek. Bylo super vidět, že se nemusím vnucovat a že o produkt mají zájem nejen jednotliví zákazníci, ale i e-shopy. Smlouvu ještě podepsanou nemám, ale ozvala se mi třeba Econea, což je velký hráč na poli udržitelných e-shopů,“ uzavírá pro StartupJobs NewsRoom Doubková.

Zdroje:

Nejnovější články