Fond Skupiny ČEZ úspěšně zhodnotil svůj podíl v izraelském startupu Driivz zaměřeném na elektromobilitu

9. 2. 2022 – 16:33 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Fond Skupiny ČEZ úspěšně zhodnotil svůj podíl v izraelském startupu Driivz zaměřeném na elektromobilitu
zdroj: ČEZ

Investiční fond Inven Capital Skupiny ČEZ po třech letech úspěšně vystoupil z izraelského startupu Driivz zaměřeného na elektromobilitu a několikanásobně tak zhodnotil svou investici.

Skupina ČEZ již několik let provozuje venture kapitálový fond Inven Capital s podporou Evropské investiční banky a cílem pomáhat startupům v pokročilejší fázi vývoje s dalším růstem. V roce 2018 byl za tímto účelem vybrán izraelský startup Driivz se sídlem v Tel Avivu, který je globálním poskytovatelem cloudové platformy sloužící ke komplexní správě dobíjecích stanic elektromobilů a s nimi spojenými systémy, které ČEZ používá ve své vlastní síti nabíječek po celé republice.

Ve stejnou dobu se Driivz dočkal investic v řádech stovek milionů korun od nejrůznějších investorů včetně Volvo Group Venture Capital a Gilbarco Veeder-Root. Od té doby se počet uživatelů služeb startupu téměř ztrojnásobil na 800 tisíc a rozšířil do 24 zemí světa.

Tím vším Driivz zaujal společnost Vontier zaměřenou na dopravu a mobilitu, která celý startup koupila. Investice Inven Capital se tak prodejem podílu během tří let mnohonásobně zhodnotila.

„Pomohli jsme vybudovat úspěšnou společnost, která přispívá ke globálním cílům udržitelnosti tím, že umožňuje revoluci elektrických vozidel. Tímto prodejem renomovanému strategickému investorovi se sen zakladatele a generálního ředitele společnosti Dorona Frenkela nadále rozrůstá,“ uvedl generální ředitel Inven Capital Petr Mikovec.

Není to poprvé, kdy se fondu Skupiny ČEZ podařilo úspěšně zhodnotit svou investici. Inven Capital si v roce 2019 jako další investiční projekt vybral startup Cyber-X zajišťující kybernetickou bezpečnost, kterou o rok později koupil Microsoft.

„Klíčovou strategií INVEN CAPITAL je identifikovat nadějné start-upy s inovativními technologickými řešeními, pomáhat jim růst, a tím zhodnocovat počáteční investici, a tam, kde je to možné, usnadňovat přenos jejich unikátního know-how do zemí, kde ČEZ působí. U Driivz náš fond všechny tyto podmínky překonal na nejlepší možné úrovni,“ uzavírá Tomáš Pleskač, člen představenstva a ředitel divize Nová energetika a distribuce.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články