Woltair začal nabízet dobíjecí stanice elektromobilů. Jízda s nimi vyjde na 50 haléřů na kilometr

10. 12. 2021 – 12:48 | Ekologie | Patrik Hajda | Diskuze:

Woltair začal nabízet dobíjecí stanice elektromobilů. Jízda s nimi vyjde na 50 haléřů na kilometr
zdroj: Woltair

Proč hledat nejbližší dobíjecí stanici elektromobilů, když jí můžete mít doma? Český topenářský startup Woltair nově nabízí domácí řešení, s nímž vás jeden kilometr může vyjít i na méně než 50 háléřů.

Tři roky starý startup Woltair (původně Topíte.cz) topenářů Karla Náprstka a Jiřího Švéda spolu s Danielem Helclem, který dnes působí jako CEO společnosti, se vedle tepelných zdrojů, klimatizací, rekuperací a fotovoltaiky pouští ještě do poskytování dobíjecích stanic pro elektromobily a prohlubuje tak svůj dlouholetý boj za dekarbonizaci domácností.

V České republice evidujeme na 10 tisíc elektromobilů a něco málo přes tisíc dobíjecích stanic. Pokud žádnou nemáte po ruce, mohla by vaše osobní „nabíječka“ být pohodlným řešením. Zařízení se jmenuje Wallbox a nabije jakýkoliv elektromobil až desetkrát rychleji než běžná zásuvka.

„Vlastníci elektromobilu mají navíc nárok na užívání tarifu distribuční sazby D27d, díky kterému mohou mezi 18. a 8. hodinou čerpat po dobu 8 hodin elektřinu za zvýhodněnou cenu. S tímto tarifem se mohou elektromotoristi dostat v závislosti na dodavateli elektřiny na cenu až 2,50 Kč za kilowatt elektřiny a jezdit tak za symbolických 50 haléřů na kilometr,“ říká Daniel Helcl.

V kombinaci s fotovoltaikou ušetříte ještě víc (pro srovnání pohon na zemní plyn vyjde na téměř 1 korunu na kilometr), přičemž pořizovací cena Wallboxu startuje díky zařazení do programu Nová zelená úsporám na 19 tisících korun.

Standardně umí jedna krabička nabíjet jedno vozidlo, ale existuje i varianta pro simultánní nabíjení dvou vozidel při zachování příkonu 22 kW. Tuto možnost využijí zejména firmy, které v rámci snah snížení své karbonové stopy elektrifikují svůj vozový park.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články