Platforma Topíte.cz se mění na Woltair. Chce expandovat na polský trh a zaměřit se na udržitelnou energii

9. 8. 2021 – 16:20 | Ekologie | Mahulena Kopecká | Diskuze:

Platforma Topíte.cz se mění na Woltair. Chce expandovat na polský trh a zaměřit se na udržitelnou energii
Daniel Helcl, zakladatel a CEO Woltair | zdroj: Woltair

Platforma Topíte.cz, která propojuje nové technologie a tradiční řemeslo, od srpna mění svůj název na Woltair. Rebranding má pomoci proniknout společnosti na zahraniční trhy i zdůraznit fakt, že se čím dál více zaměřuje na udržitelnou energii

Český startup Daniela Helcla se na konci minulého roku rozhodl zaměřit na čistou energii, na kombinaci udržitelných technologií pro dekarbonizaci budov ve formě tepelných čerpadel a fotovoltaických elektráren. S touto nabídkou teď platforma od září vstupuje také na polský trh.

Do budoucna má projekt velké plány, chce se totiž stát lídrem v dekarbonizaci budov po celé Evropě. Topenáři mají možnost se v pražské centrále firmy proškolit v největším showroomu a školícím centru tepelných čerpadel v České republice, ve Woltair Akademii.

„Rebranding přišel jako přirozené završení dlouhodobého procesu, kterým Topíte.cz procházelo,“ vysvětluje Daniel Helcl, zakladatel a CEO Woltair. „Koncem loňského roku jsme se začali ještě více přiklánět k využívání solárních energií, konkrétně k unikátní kombinaci tepelných čerpadel a fotovoltaických elektráren -  tedy k vlajkové lodi udržitelné a čisté energie, která má potenciál uspět nejen v českých, ale i zahraničních domácnostech, a pomoci tak lepšímu životnímu prostředí po celém kontinentu. S touto nabídkou už od září vyrážíme do Polska a brzy se chystáme i do dalších zemí,“ říká.

Startup zaznamenával od začátku úspěchy. Firma ke konci letošního května uzavřela smlouvy za 150 milionů korun. To je víc než dvojnásobek celého loňského roku (tehdy to bylo 70 milionů). „Stejně jako loni cílíme na 400% - 500% růst. Věříme, že koncem roku pokoříme hranici 300 milionů korun (12 milionů eur),“ slibuje si zakladatel Helcl do budoucna. Růstu má pomoci právě expanze do Polska s tamním investorem Movens Capital. Woltair by v brzké budoucnosti rád zamířil do Rakouska, které je v Evropě obecně považováno za centrum rozvoje udržitelných energií.

Chtěli bychom se stát jedničkou v tzv. dekarbonizaci budov po celé Evropě. Zjednodušeně řečeno, pro lidstvo je důležité, aby bydlení do budoucna produkovalo co nejméně CO2. Toho je možné dosáhnout právě kombinací fotovoltaických panelů a tepelného čerpadla, které při svém propojení nabízejí čistý zdroj energie pro vytápění i spotřebu elektrické energie. Chceme být klíčovým integrátorem dekarbonizace sektoru budov v rámci plnění cílů evropské Zelené dohody,” říká Helcl.

Topenářská firma Woltair jako první v Česku propojila tradiční řemeslo a moderní technologie. V roce 2018 ji jako Topíte.cz založili topenáři Karel Náprstek a Jiří Švéda spolu s Danielem Helclem, který tu působí jako CEO.

Woltair má 90 zaměstnanců, firma se na začátku roku spojila s týmem z firmy Rewix Elektro, což je specialista v oblasti fotovoltaických elektráren. Kromě návrhu a instalace fotovoltaických zařízení nabízí Woltair i profesionální poradenství ohledně dotací. V minulém roce firma získala investici 80 milionů korun od fondů Inven Capital a Kaya. Letos kromě plánované expanze do zahraničí chce získat a nabídnout jako první v Česku novou generaci Tesla tašek, fotovoltaické střešní krytiny.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články