Umělá inteligence přepisující faktury přinesla českému startupu Rossum astronomickou investici

25. 10. 2021 – 16:22 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Umělá inteligence přepisující faktury přinesla českému startupu Rossum astronomickou investici
zdroj: Forbes

Investice, která se na české startupové scéně jen tak nevidí. Společnost Rossum si přišla na více než 2 miliardy korun a zaznamenala tak třetí největší investici v historii tohoto trhu.

Český startup Rossum stojí a rozhodně nepadá na unikátním řešení firemních fakturací. Jeho umělá inteligence čte a přepisuje faktury do databází a komunikuje s ostatními společnostmi, čímž firmám šetří spoustu práce. Pro představu loni firmy využívající této technologie ušetřily dohromady 150 let lidské práce, jak informuje Forbes.

Rossum se vydal pro peníze skrze investiční kolo Series A a odchází jistě velice spokojený. „V polovině roku jsme začali s fundraisingem, vytipovali jsme si pár předních světových fondů a během týdne bylo jasné, že se s jedním z nich domluvíme. Měsíc pak trvalo to vypapírovat,“ prozradil jeden ze zakladatelů startupu Tomáš Gogár.

Vytipovaným fondem byl General Catalyst, ke kterému se přidali i současní investorské skupiny SeedCamp a Local Globe spolu s českým Mitonem. Konečnou částkou, která startupu pomůže k dalšímu růstu a vybudování hubů v Americe a Asii, je krásných 100 milionů dolarů, v přepočtu 2,215 miliardy korun.

„Je to bomba,“ komentuje pro Forbes Gogár a dodává: „Ale zároveň je to taky závazek – vůči investorům i vůči celému českému startupovému ekosystému. Abychom to nepodělali. Takže jsme si udělali oslavu a druhý den se šlo do práce.“

Jedná se o třetí největší investici na poli českých startupů, přičemž první dvě příčky patří Rohlíku, který je současně jedním ze zákazníků Rossumu. Těmi dalšími jsou například společnosti Bosch, Siemens, Veolia, Celonis či Flexport.

Investice logicky zvýšila hodnotu společnosti, ale její přesnou výši zakladatelé nechtějí sdělovat. Prozradili ale, že je mezi půl a jednou miliardou dolarů, čímž pádem se Rossum blíží bájnému statusu jednorožce. Možná mu s tím pomůže plánované výzkumné středisko za desítky milionů korun.

Zdroje:

Nejnovější články