Online prodejce potravin Rohlík se po dalším kole investic stal jednorožcem

22. 7. 2021 – 15:55 | Transport | Patrik Hajda | Diskuze:

Online prodejce potravin Rohlík se po dalším kole investic stal jednorožcem
zdroj: Foto: Rohlik.cz

Hodnota firmy Rohlik Group provozující online obchod Rohlík.cz překročila bájnou 1 miliardu dolarů a stala se tak jednorožcem.

Firma Rohlik Group podnikatele Tomáše Čupra už na jaře získala od investorů 4,9 miliardy korun. Nyní se jív dalším kole investic podařilo získat další finance potřebné k rychlejší expanzi služby digitálního supermarketu do zahraničí.

Financování tentokrát obstaral především americko-britský fond Index Ventures, který spolu s některými spolumajiteli Rohlíku dohromady zainvestovali 2,5 miliardy korun. Hodnota společnosti se tím přehoupla přes 1 miliardu dolarů na 1,2 miliardy (26,2 miliardy korun), čímž se z Rohlik Group stal jednorožec.

„Nová investice nám pomáhá pokračovat v inovacích i vyvíjet nové technologické nástroje, které urychlí vývoj potravinářského průmyslu a přinesou digitální revoluci. Cílem je ještě více rozšířit výběr pro naše zákazníky a zajišťovat jim potraviny, které mají rádi. To je možné díky dodávkám čerstvých potravin od místních zemědělců a řemeslníků v kvalitě, jakou si zákazník představuje a očekává,“ uvedl Tomáš Čupr ve velkém rozhovoru pro červencový magazín E15.

Investory zlákala především vidina rozšíření oblíbené online služby do zahraničí. Poté, co se Rohlik Group úspěšně uchytila v Maďarsku a Rakousku, se během července rozšířila do německého Mnichova a od listopadu ji najdete i ve Frankfurtu. Do budoucna se počítá s Rumunskem, Itálií, Francií a Španělskem. Cílem je stát se předním evropským poskytovatelem v doručování nákupů z vlastního obchodu až k prahu zákazníků.

„Tyto získané finance by nám měly stačit na poměrně dlouhou dobu. Česko nám generuje zisk. Kontribuce českého Rohlíku do celé skupiny by letos měla být kolem 40 milionů eur. Pokud začne Maďarsko více přispívat, tak budeme mít možná až 50 milionů eur jen z existujícího byznysu. To zaplatí celé Rakousko a velkou část vstupu do Německa,“ dodává Čupr.

Rohlík spadá pod společnost Velká pecka, v níž má Tomáš Čupr většinový podíl. Tržby společnosti loni přesáhly 7,8 miliardy korun, přičemž o rok před tím byly méně než poloviční.

Zdroje:

Nejnovější články