Sázka na umělou inteligenci. Daktela za desítky milionů kupuje Coworkers.ai

2. 11. 2022 – 10:10 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Sázka na umělou inteligenci. Daktela za desítky milionů kupuje Coworkers.ai
zdroj: Tisková zpráva

Globální technologická společnost Daktela, která poskytuje vlastní software pro komunikaci firem se zákazníky, řízení zákaznické zkušenosti i vnitrofiremní komunikaci, získává majoritní podíl ve společnosti Coworkers.ai.

Ta je na českém trhu leaderem poskytujícím vlastní inteligentní chatboty a voiceboty, mezi její zákazníky patří Komerční banka, Kooperativa, Generali Česká pojišťovna, stavebniny DEK nebo online supermarket Košík.cz. Coworkers.ai vznikli v roce 2019 odloučením od společnosti Artin.

Pro Daktelu jde o první z plánovaných akvizic, které mají vedle organického růstu a globální expanze firmu v následujících pěti letech dostat mezi top 10 světových poskytovatelů CCaaS služeb. „Naše akviziční strategie má dvě části. Díváme se po firmách podobného zaměření a profilu, jako je Daktela, na těch zahraničních trzích, kde dnes nejsme nebo kde začínáme. Druhým typem jsou technologické akvizice, které nám pomohou zásadním způsobem vylepšit naše produktové portfolio a škálovat náš core byznys. A to je příklad Coworkers.ai. Umělá inteligence dnes už dávno není buzzwordem a do několika let se ve firmách stane nezbytnou realitou,” vysvětluje akvizici spoluzakladatel a šéf pro globální expanzi Daktely David Hájek.

Jeho slova potvrzuje analýza společnosti Gartner, podle které by do roku 2026 mělo být 10 % zákaznické a firemní komunikace automatizováno díky umělé inteligenci, což by firmám mělo ušetřit odhadem 80 miliard amerických dolarů.

Daktela do Coworkers.ai vstupuje tři roky po vzniku první verze řešení. Brněnský startup soustředil svou energii od počátku především na rozvoj produktu samotného. Ten je unikátní v tom, že nepoužívá žádné velké komerční řešení pro samotnou umělou inteligenci. Coworkers.ai se podařilo vytvořit vlastní technologii pro zpracování přirozeného jazyka (NLP – Natural Language Processing) založenou na umělé inteligenci.

„Díky tomu jsou naši voiceboti a chatboti výrazně ‘chytřejší’ než ostatní a umějí řešit i komplexnější požadavky. Zároveň jsme ale low-code platforma, což znamená, že implementaci do firmy zvládne prakticky kdokoli i bez znalosti programování,” popisuje produkt spoluzakladatel Coworkers.ai Luboš Urbančok. V roce 2021 byl obrat startupu kolem 10 milionů korun, firma kromě Česka působí také na Slovensku, kde její řešení využívá například největší mobilní operátor Orange. „Věříme, že strategické spojení s Daktelou nám pomůže k násobnému růstu. Zejména díky tomu, že naši technologii nabídneme stávajícím zákazníkům Daktely a vstoupíme na zahraniční trhy,” dodává Urbančok.

Cena transakce se pohybuje v řádu desítek milionů korun. Daktela získává podíl ve výši 51 %. Zbývající podíly si rozdělí spoluzakladatelé Luboš Urbančok, Tomáš Lysek, Pavel Černý a společnost Artin. Stávající management Coworkers.ai se bude nadále starat o další rozvoj a expanzi firmy. Sídlo startupu zůstává v Brně. Pro Daktelu se tím zároveň otevírá příležitost pro vybudování vývojářského hubu v Brně a nábor talentovaných programátorů. 

Daktelu při akvizici zastupovala advokátní kancelář Řanda Havel Legal. Coworkers.ai spolupracovali s právní poradenskou společností Sedláková Legal.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články