Průzkum DEPO Ventures ukáže, zda Čechům vydrží chuť na investice do startupů. Letos probíhá již počtvrté

23. 1. 2023 – 10:44 | Digitál | Redakce StartupInsider | Diskuze:

Průzkum DEPO Ventures ukáže, zda Čechům vydrží chuť na investice do startupů. Letos probíhá již počtvrté
zdroj: DEPO Ventures

Energetická krize, válka na Ukrajině, vysoká inflace i očekávaný příchod recese radikálně proměňují investiční prostředí. O dopadu těchto změn uvažují i andělští investoři, kteří se zaměřují na podporu startupů v raných fázích vývoje

Přemýšlejí, zda pro ně aktuální situace představuje investiční příležitost desetiletí, nebo naopak hrozbu. Jejich peníze přitom mohou rozhodnout, zda se kvalitní projekt s dobrým zakladatelem a jeho týmem v budoucnu dokáže prosadit. Mezinárodní syndikát andělských investorů DEPO Angels, který spadá pod skupinu DEPO Ventures, proto ve spolupráci s advokátní kanceláří Havel & Partners a agenturou CzechInvest spouští již čtvrtý ročník průzkumu, který hodlá aktuální postoje tuzemských andělských investorů zjistit. Hlavním mediálním partnerem průzkumu je CzechCrunch.

Andělští investoři jsou pro fungování startupové scény zásadní, bez jejich podpory a investic by šlo růst startupů jen stěží nastartovat. Hlavním cílem průzkumu je snaha lépe zmapovat tuzemskou komunitu andělských investorů a pochopit jejich preference. Otázky směřují k tomu, která oblast investory nejvíce zajímá nebo jaké problémy je aktuálně nejvíc trápí. A kolik se chystají investovat či zda v tom vůbec chtějí letos pokračovat. Výsledky rovněž naznačí, jak se jejich postoje mění ve srovnání s předchozími lety.

„Průzkum nám pomůže zjistit aktuální náladu investorů. Nejen těch, kteří už nějaké investice do startupů v rané fázi uskutečnili, ale i těch, kteří o nich přemýšlejí nebo se k investování teprve chystají. Rádi bychom ověřili, zda to investoři v Česku vidí s investicemi do startupů pro letošek podobně jako jejich evropští kolegové. Nedávná zpráva od společnosti Atomico ukázala, že 77 procent lidí z evropského startupového ekosystému je letos optimistických, nebo si zachovává stejnou úroveň optimismu jako před 12 měsíci,“ říká partner DEPO Ventures a zakladatel komunity DEPO Angels Petr Šíma. 

„Andělští investoři jsou z hlediska rozvoje venture ekonomiky klíčoví. Jejich rizikový apetit je vyšší než u venture fondů, takže v rámci investičního procesu investují dříve a do rizikovějších projektů. Bude velmi zajímavé sledovat, jak tlak na nižší valuace a negativní makroekonomické výhledy ovlivní jejich investiční aktivitu. Pokles investic od angelů by negativně ovlivnil především startupy v pre-seedu (tj. nejrannější fázi investování). Naopak, případný růst investiční aktivity umožní realizaci více začínajících projektů a posílí celý venture sektor u nás,“ uvádí Jaroslav Bayer, counsel v Havel & Partners.

„Naším cílem vždy bylo, aby se Česká republika zařadila mezi evropské lídry v oblasti inovací. Průzkum DEPO Angels je opět skvělá příležitost, jak posílit pouto mezi andělskými investory a tuzemskými startupy. Díky němu mohou pochopit, co je pro investory nejdůležitější, a usměrnit své kroky. Odpovědi se také stanou cenným edukativním materiálem pro ty, kteří s investicemi do startupů začínají,“ říká Petr Očko, který je pověřen řízením agentury CzechInvest.

Výsledky průzkumu budou veřejně dostupné. Celý dotazník, jehož vyplnění zabere pár minut, je anonymní.

Ideální doba pro investice do startupů

Průzkum může například pomoci odhalit, zda poslední události zamíchaly s pořadím nejpopulárnějších oblastí pro investice. V předchozích třech ročnících vévodily zájmu investorů startupy, které se zaměřují na finanční technologie či e-commerce. Z pohledu technologií vyhledávají čeští investoři dlouhodobě nejvíce startupy s umělou inteligencí (AI) a blockchainem.

Podle posledního kola průzkumu, které proběhlo loni na jaře v kulisách startujícího konfliktu na Ukrajině, chuť k dalšímu investování neoslabovala. Zhruba čtvrtina investorů tehdy tvrdila, že hodlá během roku výrazně navyšovat množství rizikového kapitálu. Polovina hodlala do startupů v rané fázi vývoje investovat podobný objem finančních prostředků jako o rok dříve. 

Petr Šíma tvrdí, že letošní rok může být pro investice do technologií a zejména do mladých startupů ideální: „Dobré nápady totiž ani v atmosféře skepse na trzích nikam nezmizely. Aktuální situace jim naopak nahrává. Lidé i firmy jsou najednou otevřeni novým řešením. Vědí, že inovace a nové nápady jim pomohou vyřešit, co je aktuálně trápí.“

Za největší problém na české scéně rizikového kapitálu loni respondenti považovali nedostatek kvalitních startupů následovaný nedostatkem času na hledání startupů. Často také zmiňovali, že jim valuace startupů připadá nadhodnocená. Právě to by mohlo být ve světle aktuální situace letos jiné. Respondenti, kteří nikdy do technologického startupu neinvestovali, vedle nedostatku času nejčastěji uváděli příliš vysoké riziko a kapitálovou náročnost.

DEPO Ventures je investor pro rané startupy v regionu CEE opřený o andělskou komunitu. Spravuje andělské fondy, které umožňují investorům aktivní zapojení. V prvních dvou andělských fondech (Grouport, DEPO Angel Fund II.) má téměř tři desítky investic, mezi nimi firmy jako Tatum, SmartGuide, Oxus.AI, Supertalent či Ringil. Loni na podzim DEPO Ventures rozjel již třetí andělský fond.

Investiční skupina řídí také mezinárodní syndikát DEPO Angels, v němž propojuje investory s kvalitními startupy a zjednodušuje jim celý investiční proces. Navíc zajišťuje výhodné syndikace, které umožňují investice i v nižších částkách.

Vizí DEPO Ventures je naučit podnikatele a osoby s vysokým jměním, že investice do startupů by měly být přirozenou součástí portfolia každého investora.

Zdroje:
Tisková zpráva, DEPO Ventures

Nejnovější články