Data online platformy StartupJobs ukazují poctivost a dochvilnost startupů v oblasti plateb

15. 9. 2021 – 16:32 | Digitál | Patrik Hajda | Diskuze:

Data online platformy StartupJobs ukazují poctivost a dochvilnost startupů v oblasti plateb
zdroj: StartupJobs

StartupJobs, česká startupová jednička v oblasti shánění práce mezi startupy, uveřejnila data, která prokazují poctivost a dochvilnost českých startupů v placení faktur.

Pracovní portál StartupJobs uveřejnil vlastní data zaměřená na platby faktur startupů využívajících služeb této online platformy. Z výzkumu vyšlo najevo, že české startupy patří ke špičce mezi českými, ale i zahraničními firmami, co se rychlosti zaplacení faktur týče.

Ze 4 618 sledovaných plateb v roce 2021 bylo okamžitě po vystavení zaplaceno 8,3 %. Největším objem plateb, celkem 60 % dorazil mezi 7. a 30. dnem měsíce. A pouhých 2,9 % firem platí až později po jednom měsíci.

StartupJobs zdroj: StartupJobs

„Přestože jsme zažili a stále zažíváme nepříjemné chvíle kvůli pandemii koronaviru, tak se to určitě nepromítá na platební morálce startupů. Řada zpráv informovala o tom, že firmy platí čím dál později, ale našeho odvětví se to nedotklo. Určitě si nemůžeme na platební morálku svých klientů stěžovat, převážná většina z nich je součástí nové generace mladých podnikatelů, kteří jsou velice zodpovědní a je pro ně běžné plnit své závazky včas,“ říká Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.

Platforma dále specifikuje, že mezi startupy je stále oblíbenější platba bankovním převodem, které využilo 58,6 % firmem. Zbylá procenta patří platbě kartou, která sice zaostává, ale je stále populárnější.

„Spousta firem u nás inzeruje pravidelně, takže si dopředu nakupují kredity. Ty slouží jako předplatné na našem portálu. Minulý měsíc tvořila částka za ně 44 % celkového obratu StartupJobs,“ dodává Mikschik.

Dochvilnost a poctivost českých startupů nejlépe vynikne při srovnání s ostatními českými firmami i se zahraničím. U českých firem se doba od vystavení faktury po její zaplacení pohybuje v rozmezí 1–3 měsíců. V Itálii je průměrná doba zaplacení vypočítaná na 86 dnů, v Řecku na 91 dnů a v Číně na 92 dnů. Celosvětový průměr je pak 64 dní.

„Dle těchto dat je jasně vidět, že přestože se platební morálka za poslední léta celkově zlepšila, jsme na tom v českém startupovém ekosystému velice dobře. Korporace a běžné firmy se tomuto prostředí u nás ani ve světě nemohou rovnat,“ uzavírá Mikschik.

Zdroje:
Tisková zpráva

Nejnovější články